Slovenija > Črna kronika
23 ogledov

Vegrad: Pridržan le še eden

Preiskava policije pri Hildi Tovšak
1/33
Žurnal24 main
Na območju Celja in Ljubljane so zaradi Vegrada ves dan potekale hišne preiskave. Premetali so tudi hišo nekdanje direktorice Hilde Tovšak. Tovšakova v tujini, trenutno pridržan le še ena oseba.

Po zadnjih vesteh so hišne preiskave zaključene, v pridržanju pa ostaja le še ena oseba, po neuradnih podatkih gre za Mateja Košiča, nekdanjega tesnega sodelavca Hilde Tovšak v upravi Vegrada.

Sporni posli s Hypo banko
Kriminalisti so preiskovali sume storitev kaznivih dejanj zlorabe položaja in pravic. V preiskavi je sodelo več kot 30 kriminalistov in policistov, ki so opravili sedem hišnih preiskav pri različnih fizičnih osebah. Pet ljudi je bilo začasno pridržanih, a so večino že izpustili.

Fotografije hišne preiskave domovanja Hilde Tovšak in stanovanja Mateja Košiča ter dom Oblakovih si oglejte v GALERIJI.

Kot navajajo na celjski policijski upravi, so kriminalisti iskali materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku. Po naših podatkih naj bi bile preiskave povezane s poslovanjem Vegrada s Hypo banko.

Po poročanju Pop TV naj bi kriminalisti preiskovali sumljive bančne transakcije, ki jih je Vegrad nakazoval v Liechtenstein in Panamo. Podjetje naj bi za nakup posamezne družbe v omenjenih državah odštelo tudi 20 milijonov evrov.

Tovšakova: Rešiti se želim javnega linča
Tovšakova je za Žurnal24 potrdila, da v njenem domu poteka hišna preiskava, za Radio Slovenija pa je dodala, da je povezana s poslovnim sodelovanjem med Vegradom in Hypo Alpe Adria Bank pri poslih z zemljišči. Dejala je, da je trenutno v tujini (Beogradu), možu pa je naročila, naj policistom dovoli vstop v hišo.

"Želim, da pregledajo vse v moji hiši in da se čim prej rešim tega javnega linča. Takoj sem dovolila, da se brez mene opravi hišno preiskavo," je dejala. Želi si namreč, da bi preiskava dokazala, da nima nobenega denarja v tujini.

Kriminalisti naj bi bili po poročanju STA tudi pri glavni kadrovnici Vegrada Branki Gabriel v Kavčah pri Velenju. Slednja je za nas to informacijo ostro zanikala.

Preiskava je sicer potekala tudi pri nekdanjem Vegradovem direktorju Mateju Košiču v ljubljanskih Kosezah. Po besedah naše novinarke je več policistov pred njegovo garažo, ki omogoča direkten prehod v njegovo atrijsko stanovanje.

 

Po naših informacijah so s sedeža podjetja Joba d.o.o. odpeljali dokumente, ki naj bi pomagali razkriti sporne prodaje zemljišč Vegradu. Po podatkih registra podjetij je zastopnica podjetja Helena Oblak, sorodnica poslovneža Mira Oblaka.

 

Sedanje vodstvo Hypa: "Podpiramo"
Vodstvo Hypo Alpe Adrie pravi, da uradno sicer ni seznanjeno s kriminalistično preiskavo, ki poteka v povezavi z velenjskim Vegradom in naj bi bila po navedbah nekdanje direktorice Vegrada Hilde Tovšak povezana s poslovanjem Vegrada in družbo Hypo Alpe Adria. Kot zatrjujejo v podjetju, preiskava ne poteka proti Hypu, ampak proti nekaterim nekdanjim vodilnim delavcem, ki so bili s strani avstrijskega vodstva zaradi ugotovljenih nepravilnosti odpoklicani že pred meseci. V Hypu dodajajo, da jih veseli, da preiskava poteka učinkovito in skladno z zakonodajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.