Slovenija > Črna kronika
18 ogledov

Veliki beli usoden za plavalca

Beli morski psi so neusmiljeni plenilci in izjemni plavalci. Žurnal24 main
Ob kalifornijski obali je morski pes napadel plavalca, ki se je s skupino pripravljal na triatlon. Rane so bile zanj usodne.
Dave Martin, upokojeni veterinar, je plaval skupaj z devetimi drugimi plavalci ob Solana Beach, ko ga je napadel morski pes. ''Vrglo ga je iz vode, mlatil je po zraku, nato pa ga je za trenutek potegnilo pod gladino,'' so povedale priče. Ranjencu so soplavalci pomagali do obale, kjer pa je kljub takojšnji medicinski pomoči izkrvavel. Morski pes mu je zmrcvaril obe nogi, strokovnjaki pa domnevajo, da je šlo za belega morskega psa.

''Takšen napad je tipičen za to vrsto. Žrtev silovito napadejo od spodaj in jo močno ugriznejo, nato pa odplavajo. Vrnejo se, ko tjulenj ali kaka druga žrtev izkrvavi,'' je povedal Richard Rosenblatt, oceanolog.

Plavalcem so prepovedali kopanje vzdolž nekajkilometrskega pasu obale. Preiskovalci zdaj s helikopterji iščejo zverino, ki pa je ne nameravajo ujeti ali ubiti, saj so veliki beli morski psi v Kaliforniji zaščitena vrsta. Na omenjenem območju sicer ni številčne populacije belih morskih psov, čeprav občasno iz hladnejših vod pridejo samice, ko kotijo. Beli morski psi so izvrstni plavalci, zasledili so že primerke, ki so se pojavljali ob obali Kalifornije, čez nekaj časa pa so jih izsledili na Havajih. Prav tako ni redkost, da veliki beli priplava od Južne Afrike do Avstralije. Preiskovalci zaradi tega dvomijo, da bo lov uspešen. Usodni napadi morskih psov so na tem področju redki, o zadnjem smrtnem primeru poročajo iz leta 1994, ko je veliki beli ob San Diegu napadel 25-letno žensko.

Veliko več ljudi na leto sicer umre zaradi ugrizov ''navadnih'' psov, strokovnjaki pa priporočajo, da ob kopanju na telesu ne nosite svetlečih predmetov, če se želite izogniti srhljivemu srečanju iz oči v oči. Prav tako naj bi bilo kljub omenjeni žrtvi varneje plavati v skupini.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.