Slovenija > Črna kronika
19 ogledov

Vlomilci nad Novo mesto z dronom?

vlom vlomilec Profimedias
Novomeščani se na socialnih omrežjih opozarjajo med seboj pred menda nevarnimi in z najmodernejšimi pripomočki opremljenimi vlomilci. Policija miri, da tako hudo vendarle ni, in raje poziva k samozaščitnim ukrepom.

Na Facebook omrežju je mogoče te dni prebrati opozorila o številnih vlomih, ki se dogajajo v Novem mestu, še posebej izpostavljena da je soseska Žibertov vrh. Tako nekateri trdijo, da gre za dobro organizirano tolpo moških, ki so zelo dobro pripravljeni na vlome, menda so oboroženi z noži. 

Eden od zapisov navaja, da neki hiši ni nič pomagalo, če so imeli za ogrado psa pasme pitbul, saj so ga vlomilci uspeli zvabiti, da je odtaval po svoje. Prav tako naj bi se na vlom pripravili s tem, da so onesposobili razsvetljavo na dvorišču, menda naj bi pri ogledu "teritorija" celo uporabljali kamero, pripeto na daljinsko vodeni kvadrokopter.

Policisti zatrjujejo, da so na delu

Na policiji mirijo Novomeščane pred paniko. Kot je za zurnal24.si povedala tamkajšnja predstavnica policije Alenka Drenik, so bili v tem mesecu obveščeni o osmih vlomih v stanovanjske hiše, dva vloma sta se res nahajala tudi na območju Žibertovega vrha.

Vlomilci so bili na delu v času, ko nikogar v izbranih hišah ni bilo doma, le ob vlomu, ki se je zgodil minulo sredo, je vlomilca presenetil lastnik, nepridiprav pa je nato zbežal. "V nobenem primeru pa ni bilo ugotovljeno, da bi bili storilci oziroma storilec oboroženi ali da bi na kakršnkoli način grozili oškodovancem," zagotavljajo pri policiji. 

"Ne glede na to, da statistični podatki v primerjavi z enakim obdobjem preteklih let ne kažejo na povečano število vlomov na našem območju, smo se na PU Novo mesto takoj odzvali na gostitev vlomov. Kriminalisti in policisti izvajajo številne aktivnosti za izsleditev storilcev," pravijo novomeški policisti.

Ko poleg kartice najde še zapisano PIN številko ...

Zraven pa dodajajo tudi koristne samozaščitne nasvete za občane: 

"Glede na to, da so storilci v večini primerov odtujili denar in nakit, občanom svetujemo, naj doma ne hranijo večje količine denarja. PIN kode plačilnih kartic naj hranijo ločeno in jih ne označujejo. Primerno naj shranjujejo tudi vrednejši nakit in ga ne odlagajo na vidnem mestu. Poskrbijo naj za varno hrambo orožja v primernih protivlomnih in protipožarnih omarah. Omare in sefi, v katerih so shanjeni vrednejši predmeti, naj bodo vgrajeni in zakriti. Priporočljiva je tudi namestitev alarmnih sistemov in kakovostnih ključavnic."

Policisti še poudarjajo, da so kakšne koli informacije občanov o pojavu sumljivih vozil in oseb na njihovem območju lahko zelo koristne, policisti pa se v vseh primerih odzovejo. "Prav podatki ininformacije občanov so policistom in kriminalistom v veliko pomoč pripreiskavi kaznivih dejanj in odkritju storilcev."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.