Slovenija > Črna kronika
21 ogledov

Vlomili v hišo obrambnega ministra Vebra

Janko Veber Saša Despot
Čeprav ga varujejo policisti, so tatovi vlomili v hišo ministra za obrambo Janka Vebra.

V torek so se vlomilci lotili domače hiše ministra za obrambo (MORS) Janka Vebra v Kočevju. Neznanci so po naših informacijah k Vebru vdrli, ko ni bilo nikogar doma. Kočevski policisti in ljubljanski kriminalisti, ki dogodek preiskujejo, storilcev še niso izsledili. "Kriminalisti  in policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil," pojasnjujejo na Generalni policijski upravi (GPU).

Neznanci naj bi se po hiši Vebrovih sprehajali sredi dneva, tam pa naj bi se zadržali kar nekaj časa. Koliko in kaj točno so uspeli odnesti, še ni znano.

Skoraj nenavadno pa je, da jim je v hišo sploh uspelo vstopiti. Veber je namreč varovana oseba, ki ga policisti, varnostniki policijskega Centra za varovanje in zaščito (CVZ), neprestano spremljajo že dobro leto in pol. Varovanje je namreč prvič dobil konec lanskega februarja, ko je prisegel kot tedanji predsednik državnega zbora. Varnostniki pa mu pripadajo tudi kot obrambnemu ministru.

Varnostniki so vedno z njim

Ko so neznanci vlamljali v Vebrov dom, so bili varnostniki skupaj z ministrom na ministrstvu v Ljubljani. "Varnostniki so v času dogodka opravljali dela in naloge varovanja varovane osebe. V tem času, varnost varovane osebe ni bila ogrožena," še poudarjajo na policiji.

Njegovo hišo bi, medtem ko je on v službi oziroma ko je družina odsotna od doma, morala še vseeno nadzorovati policija. "Policisti Policijske postaje Kočevje večkrat dnevno opravljajo
nadzor nad naslovom prebivališča," pravijo na policiji.

Alarma niso vklopili?

A policijska patrulja ob obhodih, ki jih morajo na nekaj ur opraviti okoli hiše Vebrovih, vlomilcev niso prestregli. Na nepovabljene goste pri Vebrovih pa po naših informacijah policije ni opozoril niti alarmni sistem, ki je neposredno povezan z osrednjim nadzornim sistemom na CVZ. S takšno obliko tehničnega varovanja naj bi bil Vebrov dom opremljen in zaščiten že vse odkar je lani prvič postal varovana oseba.

"Objekt, v katerem stanuje minister za obrambo, ki je varovana oseba, je tehnično varovan. Za način in sredstva, s katerimi se varujejo varovane osebe, je pristojen CVZ pri GPU," pojasnjujejo na MORS, ki ga vodi Veber.

Policija neuradno zato zdaj preverja tudi, ali je bil alarmni sistem v času vloma sploh vklopljen ali pa ga je neznancem uspelo onesposobiti, v kar na policiji sicer dvomijo.

Na vprašanje, ali je bil alarm vklopljen v času vloma, pa odgovarjajo, da "varnostni sistem v objektu vklaplja oziroma izklaplja varovana oseba sama," in da več podrobnosti o tem ne smejo deliti z javnostjo, dokler policija dogodka ne razišče.

Komentarjev 2
  • Pepe007 08:12 03.oktober 2014.

    Ni brez veze. Če navadni državljan nekaj pozabi, plača kazen. Upam, da bo tudi varovana oseba plačala kazen, ker ni naredila vseh postopkov, ki bi jih kot varovana oseba morala in uporabila tehnične opreme, ki smo jo plačali davkoplačevalci.

  • valerijakregar 21:50 02.oktober 2014.

    brez veze !