Slovenija > Črna kronika
81 ogledov

Vodušku zasegli podkupnino

Aretacija Vladimirja Voduška.
1/3
Politikis/Žurnal24
Celjski policisti so Vladimirja Voduška prijeli ob predaji denarja na Trojanah, je na današnji novinarski konferenci sporočila policija.

Kot smo poročali, so policisti kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Celje v četrtek odvzeli prostost dvema osumljencema, 49-letnemu Vladimirju Vodušku iz Ljubljane in 61-letnemu Stanislavu Gabercu iz Velenja, ki sta osumljena izsiljevanja.

Zahtevala denar v zameno za dokumente

Devetinštiridesetletni osumljenec Vladimir Vodušek je pred enim mesecem poklical enega od oškodovancev in od njega zahteval protipravno premoženjsko korist v zameno za dokumente, ki govorijo o spornem gospodarskem poslovanju podjetja. Najprej je od obeh oškodovancev zahteval 350 tisoč evrov ali da oškodovani podjetji odkupita njegove terjatve v višini 160 tisoč evrov ali da eno od podjetij z njegovim podjetjem sklene pogodbo o oglaševanju podjetja v višini 360 tisoč evrov, so danes sporočili na tiskovni konferenci PU Celje.

"Osumljeni Ljubljančan je z osumljenim Velenjčanom pritisk po telefonu stopnjeval. Predstavnika obeh izsiljevanjih podjetij sta nato 4. julija v spremstvu odvetnika podala kazensko ovadbo zoper omenjena osumljenca," so dejali.

V dneh do prejetja osumljencev so policisti ugotovili, da sta oba opravila več pogovorov in kontaktov. Osumljeni Ljubljančan je zahteval, da se plačilo čim prej izvrši ter da do predaje pride že 12. julija, in sicer mu je moral pooblaščenec izseljevanega podjetja izročiti 50 tisoč evrov, ostali dogovorjeni znesek pa bi mu moral izročiti v naslednjih dneh.

Denar, ki ga je Vladimir Vodušek že prejel, so mu policisti zasegli.

Oba so že obravnavali

Preiskava je sicer še v teku, da bi sum še podkrepili in preverili morebitna druga izsiljevanja. Na novinarski konferenci so povedali še, da Voduška na celjskem območju še niso obravnavali, so ga pa obravnavali na ljubljanskem, a za druga kazniva dejanja. Njegovega sostorilca pa so obravnavali že večkrat.

Po njihovih besedah se Vodušek še vedno zagovarja, češ da je šlo za gospodarsko sodelovanje. V zaključni akciji ni bilo orožja, so mu pa pištolo, za katero je imel dovoljenje, zasegli v hišni preiskavi.

Izsiljevala Unior in Rhydcon?

Vodušek in Gaberc naj bi poleg zreškega Uniorja izsiljevala še podjetje Rhydcon, ki ga vodi Vinko Stiplovšek, poročajo Finance. Večinski lastnik Rhydcona je podjetje iz nemškega Bremna Hansa-Flex, Rhydcon pa ima v Uniorju pet odstotkov delnic. Unior naj bi se prek Rhydcona leta 2007 branil pred domnevnim sovražnim ruskim prevzemom.

Celjski kriminalisti naj bi zdaj preiskovali tudi ti podjetji. Za kakšna kazniva dejanja naj bi šlo, za zdaj ni jasno, naj pa bi preiskava stekla na podlagi prijave.

Novinarji: Ničelna toleranca do izsiljevanja

V Društvu novinarjev Slovenije in Združenju novinarjev in publicistov obsojajo ravnanja, ki jih je obtožen Vodušek.

V društvu novinarjev poudarjajo, da mora za zlorabe novinarskega poklica veljati ničelna toleranca. Tudi v Združenju novinarjev in publicistov menijo, da izsiljevanje v novinarstvu nima kaj početi.

Komentarjev 10
  • abc 00:22 17.julij 2012.

    razlogov za lastništvo orožja je lahko več: šport, zbirateljstvo, dedovanje... in predvsem za LASTNO ZAŠČITO. nevem zakaj je to da ima nekdo orožje tak tabu?

  • KLOBO 19:21 16.julij 2012.

    To so ukrepi, ki jih inkasantje ne obvladajo, zato vsaka takšna kazenska zadeva prej ko slej pade!! Da ne boš preveč pameten!!

  • 1111 17:57 16.julij 2012.

    ...in kdo bo zdej upravljal bife na plaži???