Slovenija > Črna kronika
2498 ogledov

Vozil kar brez luči, daleč ni prišel

Alkotest Saša Despot
Veliko alkohola

Gorenjski policisti so imeli minulo noč obilico dela, saj so morali iz prometa izločiti več voznikov, ki niso izpolnjevali pogojev za vožnjo.

Vozil kar brez luči

Zvečer so policisti v nekajurnem poostrenem nadzoru na območju Škofje Loke vožnjo prepovedali petim voznikom pod vplivom alkohola, še en voznik pa je bil iz prometa danes zgodaj zjutraj izločen na območju Tržiča. Ta voznik je imel v izdihanem zraku 0,71 mg/l alkohola, ob prijavi nezanesljive vožnje je v temi vozil brez prižganih luči na vozilu, pri ustavljanju pa tudi ni upošteval znakov policistov za ustavitev. 

V enem primeru  so na območju Jesenic obravnavali voznika brez veljavnega vozniškega dovoljenja.  Voznik je bil izločen iz prometa, avtomobil je bil zasežen.

Vse  te  voznike  so  policisti iz prometa izločili še pred morebitnimi nesrečami.

Tri prometne nesreče zaradi alkohola

V  treh drugih primerih pa so vozniki v takem stanju povzročili nesreče, ki so  se k sreči končale samo z materialno škodo. Zvečer je bil en tak voznik obravnavan  na Karavankah (0,77 mg/l), v Mojstrani je voznik med vožnjo pod vplivom alkohola (0,56 mg/l) trčil v parkirano vozilo, še ena nesreča pa se je  ponoči  zgodila na območju Škofje Loke. Voznik jo je povzročil zaradi precejšnjega vpliva alkohola (0,92 mg/l) in prehitre vožnje.

Veliko alkohola

"V večini obravnavanih primerov gre za visoke stopnje alkohola in posledično za  zelo  nezanesljiva  ravnanja  voznikov v cestnem prometu. Nevarne pa so lahko  tudi  že  bistveno nižje vrednosti, saj se učinek alkohola pokaže že pri  0,09  mg/l  alkohola  (kar je 0,2 promila). Že ta stopnja namreč slabi sposobnost voznika za varno vožnjo, sposobnost opazovanja premikajočih luči se  poslabša,  to  pa  pomeni,  da  v  temi voznik ni več sposoben pravilno oceniti  razdalje do vozil, ki prihajajo nasproti ali jih dohitevajo. Glede na  to,  da  je največ voznikov iz prometa izločenih ravno v temi, to lahko pomeni,  da  so  nevarni  vsi  vozniki,  ki  so  pili  alkohol (ne glede na količino) in so se usedli za volan ter v takem stanju odpeljali, " sporoča tiskovni predstavnik gorenjske policije Bojan Kos. 

Zato vozite le trezni! Če boste uživali alkoholne pijače (ne glede na zaužito  količino), se ne odločite za vožnjo v cestnem prometu. Vozi naj kdo, ki alkoholnih pijač ni užival, ali uporabite javna prevozna sredstva. Opozorilo gre tudi gostincem. Ne točite alkoholnih pijač tistim, ki so že pod  vplivom alkohola, še posebej pa tistim, za katere veste, da bodo zatem sedli v vozila

Komentarjev 5
  • banja 23:42 23.december 2017.

    V avtih ni posebnega stikala za zadnje pozicijske luči. Krivi so predisi EU, ki ne zagotavljajo več, da morajo goreti zadnje pozicijske luči, če so spredaj prižgane katerekoli luči (pozicijske, kratke, dolge, prednje meglenke, prednje dnevne luči). V veliko avtih ...prikaži večh zadnje pozicijske luči prižgejo senzorji, ko zaznajo prešibko zunanjo svetlobo. Torej lahko ugotovimo, da vedno znova zajebejo ali predpisi ali konstruktorji avtov.

  • Papaja Popi 15:33 23.december 2017.

    Veliko bedakov vozi brez luči, podnevi, ponoči, trezni ali pijani. Večina ima pa samo prižgane sprednje luči, na zadnje pa pozabijo. Potem se pa čudijo, zakaj se jim kdo zaleti v zadnji del avta. Samo pri kontroli luči bi policaji ...prikaži več zaslužili za vse plače. Ali pa za smernike.