Slovenija > Črna kronika
73 ogledov

Vrtinec ga je prevrnil in potisnil pod vodo

Vipava Žurnal24 main
Včeraj se je na reki Vipavi utopil 34-letni kajakaš, doma iz Vipavskega. Ko je poskušal prečkati zapornico, ga je vrtinec deroče reke prevrnil in potisnil pod vodo.

"Struga reke Vipave je bila v času nesreče zaradi velike povodnji visoka in deroča," je pojasnil Dean Božnik iz PU Nova Gorica. "Skupaj z 28-letnim prijateljem se je spustil po strugi reke Vipave (od izvira omenjene reke), okoli 12.40 ure pa sta s kajaki prišla do prve zapornice, kjer se nivo struge zniža za približno dva metra."

28-letni kajakaš, doma iz Zgornjega Posočja, je omenjeno zapornico prepeljal brez težav in nadaljeval po strugi, ko pa je preko omenjene zapornice za njim zapeljal 34-letni kajakaš, ga je vrtinec deroče reke prevrnil in potisnil pod vodo, kjer ga je voda zadrževala več minut.

Prijatelj ga je oživljal, a neuspešno

"To je takoj opazil tudi 28-letni prijatelj, ki se je v sicer deroči in narasli reki vračal nazaj," pravi Božnik. "Medtem se je 34-letni kajakaš skušal rešiti iz deroče reke, in sicer najprej z manevrom obrata, ker pa mu to ni uspelo, se je odpel iz kajaka in skušal izplavati."

Njegov 28-letni prijatelj ga je skušal rešiti tako, da mu je večkrat vrgel rešilno vrv. "Že po prvem poskusu je 34-letnika potegnilo v vodno tvorbo oziroma vrtinec, prav tako pa je zaradi naporov pri premagovanju močnih vodnih vrtincev na prijemanje rešilne vrvi ni mogel več osredotočiti," še razlaga Božnik. "Po nekaj minutah je 34-letni kajakaš prišel iz vodnega vrtinca, 28-letni prijatelj pa ga je navezal na reševalno vrv in ga po približno 300 metrih izvlekel iz vode na kopno še živega in nemudoma začel z oživljanjem."

Tuja krivda izključena

Kmalu so na kraj prišli reševalci iz Ajdovščine, ki so nadaljevali z oživljanjem 34-letnega kajakaša, vendar mu niso mogli več pomagati in 34-letni moški je na kraju umrl. "Zdravnik je na kraju nesreče lahko le potrdil njegovo smrt," so povedali pri PU Nova Gorica. Odrejena je bila sanitarna obdukcija, policisti pa so obvestili tudi preiskovalno sodnico. Tujo krivdo so izključili. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.