Slovenija > Črna kronika
43 ogledov

Vsak dan več smučarskih poškodb: štiriletnik si je zlomil nogo

Markus Dürager, padec Lake Louise Youtube
V času šolskih počitnic so policisti zaznali več smučarskih poškodb. V nesrečah gre največkrat za padce in poškodbe spodnjih okončin.

V poznih popoldanskih urah so bili celjski policisti obveščeni o smučarski nesreči, v kateri si je štiriletnik zlomil nogo, na smučišču Golte. Tudi na Gorenjskem je včeraj na mokrem in težkem snegu padla mlajša smučarka ter se huje poškodovala.

Kot pojasnjuje predstavnik PU Kranj Bojan Kos v času počitnic nič nenavadnega, saj so od začetka počitnic vsak dan zaznali vsaj po eno nesrečo s poškodbami na smučiščih. "V nesrečah  gre največkrat za padce in poškodbe spodnjih okončin, zato svetujemo, naj smučarji prilagodijo hitrost in način smučanja svojemu znanju, pripravljenosti, zasedenosti smučišč in snežni podlagi," je navedel Kos. Za varno smuko je pomembno upoštevanje FIS pravil.

Policisti posebej svetujejo, naj bodo prisotni pozorni na otroke in naj uporabljajo zaščitno čelado, ki jo je sicer nosila večina udeležencev v nesrečah. Do poškodb glave zato praviloma
ne prihaja.

Več pozornosti naj smučarji po besedah policistov namenijo tudi svoji opremi in naj je ne puščajo brez nadzora, kar velja tudi za druge vredne predmete, ki jih imajo s sabo. Zaradi možnosti tatvin gorenjski policisti vsem predlagajo popis in fotografiranje opreme zaradi prepoznave v primeru tatvine. Kranjskogorski policisti v preventivne namene že več let uporabljajo poseben obrazec. Nanj vpišejo vse podatke o smučeh (znamka, tip, barva, dolžina, tovarniška številka) in okovju ter tudi morebitne posebnosti, kot so poškodbe in morebitna servisna popravila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.