Slovenija > Črna kronika
8092 ogledov

Posodil 28 tisoč evrov, zdaj pravi, da ima le šest oslov

Osel Shutterstock
Januarja bo preteklo leto dni, kar v hramu pravice na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču sodijo petnajstim domnevnim članom slovenske celice Kavaškega Klana, na čelu s Klemnom Kadivcem. Danes so zaslišali enega od, kot narekuje obtožnica, pomembnih članov, Luko Arapovića.

Osemintridesetletni Luka Arapović naj bi bil član dveh kriminalnih celic, poleg tukajšnje podružnice Kavaškega klana še celice 2, ki naj bi jo vodil sam. Dogovarjal naj bi se za dobavo prepovedane droge iz tujine, bdel nad njenim skladiščenjem in novačil nove člane.

Klemen Kadivec | Avtor: D. M. Klemen Kadivec in njegov odvetnik Branko Gvozdić D. M.
Rojen Ljubljančan slabo razume slovensko

Na predobravnavnem naroku ga pred sodnika Tomaža Bromšeta ni bilo, javil se je prek videokonference s sodišča v Banjaluki, kamor je pobegnil. Takoj je povedal, da slovenščine ne razume dobro in zato rabi prevajalca, pri čemer je rojen v Ljubljani, kjer je obiskoval gimnazijo in nato ni dokončal študija na fakulteti za matematiko in fiziko. Kot je pojasnil, je pri nas večinoma govoril srbsko, sicer pa niti ni več slovenski državljan.

Pri navajanju svojih družinskih razmer je pojasnil, da je oče dveh mladoletnih otrok in tako rekoč brez premoženja, če izvzame šest oslov, ki jih premore. O krivdi se ni izjasnil, ker da ga obtožnica niti ne zanima in je sploh ni prebral, kar je sodnik Bromše tolmačil, da je ne prizna. Zato mu bodo sodili, kdaj, še ni znano.

Štempljal potne liste

Zaslišan pa je bil kot obtoženi in odgovarjal na vprašanja Klemna Kadivca, večinoma o svojem znanstvu s prvim skesancem Darkom Nevzatovićem. Arapović je pojasnil, da ga je spoznal v začetku leta 2020 zaradi žigosanja potnih listov: "Prinesel mi je dva potna lista tipov iz Bosne in Hercegovine, ki pa nista imela evropske vize. Štempljal sem jih, da sta dobila vizo za tri mesece."

Po Arapovićevih besedah naj bi ga Nevzatović vabil v posle z drogo, se hvalil, koliko tovornjakov ima za njen prevoz, a ga je zavrnil, ker je takrat dostojno živel. Mu je pa posodil 27.000 evrov za gorivo, ker naj bi mu skesanec obljubil vračilo z bogatimi obrestmi.

Izginilo 180.000 evrov

Toda Arapović, kot je povedal danes, denarja ni videl. Nevzatović naj bi mu namesto tega v zameno za poplačilo predlagal, da mu zastonj prepelje 350 kilogramov kokaina, na kar pa ni pristal. A tudi to še ni vsa zgodba z "izgubljenim" denarjem – Nevzatović naj bi, tako Arapović, ukradel 180.000 evrov, ki bi jih slovenska celica Kavaškega klana morala prepeljati v srbsko centralo, in za katere je osebno garantiral.

"Navodila so bila jasna: vrnitev 180 tisočakov. Zaradi tega sem bil v stresu, shujšal sem s 85 kilogramov na 47. Od Nevzatovića sem zahteval vračilo denarja, on pa se je kar naprej izgovarjal, enkrat, da se je pokvaril tovornjak, v katerem so bili evri, drugič, da so ga zasegli v Nemčiji in pridržali voznika, ki je napihal," je pripovedoval Arapović.

On je doktor prevar

Kot je nadaljeval, je Nevzatović krivdo za krajo denarja valil na četrtega skesanca Slavka Tešića: "Nisem mu verjel. Poiskal sem Tešića in ga o tem vprašal, pa je zanikal."

Zakaj je bolj verjel Tešiću, je bilo razvidno in z njegovih opazk o Nevzatoviću: "On je doktor laži in prevar."

Zaslišanje Arapovića se bo nadaljevalo jutri in vpetek, saj je bilo popoldne prekinjeno zaradi tehničnih težav: videokonferenčni sistem se je sesul.

Komentarjev 15
  • bobubob 18:55 07.december 2023.

    Bi kar verjel, da je vse opravil kar s srbščino. Sploh tule, v Sloveniji, kjer je vse kar je tujega več vredno od domačega. Tudi jezik.

  • matermila 11:24 07.december 2023.

    Sami slovenci. Kar pa se tiče jezika mu pa verjamem, saj tudi osel ki se povrže v Lipici ne zna rezgetati kot konj, ampak samo riga ia ia ia.

  • dare326 11:12 07.december 2023.

    Človek, ki je vpisal matematiko ne more biti neumen. Pravniki pa so lahko.