Slovenija > Črna kronika
15 ogledov

Vse več tatov na avtocesti

Dolenjska 02.05.11, avtocesta, dars, promet, foto: ziva zaksek Živa Zakšek
Policisti so v soboto na gorenjski avtocesti obravnavali dve tatvini, ko sta neznana storilca izkoristila nepozornost oškodovancev in izvršila tatvino.

S Policijske uprave Kranj so sporočili, da so v soboto obravnavali tatvino, ko sta neznana storilca z belim osebnim avtomobilom italijanskih registrskih oznak na gorenjski avtocesti na Hrušici na odstavnem pasu zaustavila oškodovanca. En storilec je oškodovanca z lažjo zavedel, da ima okvaro na prikolici in s tem pritegnil njegovo pozornost, drugi pa je to izkoristil in mu iz vozila odtujil torbici z gotovino in dokumenti. Lastnika je oškodoval za okrog 800 evrov.

Isti dan pa sta na avtocesti na Voklem pri Kranju dva neznanca izkoristila nepozornost oškodovancev in izvršila tatvino. Med počitkom oškodovancev v parku sta namreč pristopila do njunega osebnega avtomobila in iz njega ukradla torbico z gotovino, dokumenti in zlatnino. Lastnika sta oškodovala za okoli 200 evrov.

V petek se je podobna tatvina zgodila tudi na primorski avtocesti. 55-letni državljan Romunije je na Ravbarkomandi prijavil, da so mu ukradli dokumente. Ponoči je na Ravbarkomandi točil gorivo, nato pa so ga neznanci ustavili v Tepanjah z izgovorom, da ima prazno gumo. Pozneje je opazil, da mu je izginila torbica, v kateri je imel osebne dokumente in 5000 evrov. Ker je misli, da je torbico mogoče pozabil na bencinskem servisu, se je vrnil na Ravbarkomando, so sporočili s Policijske uprave Koper.

Več načinov ropanja

Na avtocestah in počivališčih so znani tudi primeri, ko storilci oškodovancem poskušajo prodati lažno blago, npr. lažen zlat nakit iz medenine, in jih s tem zavajajo ali zato, da bi jim stvar prodali, ali pa zato, da bi s tem pritegnili njihovo pozornost in jih okradli.

V nekaterih primerih storilci na počivališču ali na bencinskih servisih tudi preluknjajo pnevmatiko na vozilu oškodovanca in se pozneje, ko se oškodovanci nekaj kilometrov naprej na avtocesti ustavijo zaradi izpraznjene pnevmatike, pripeljejo za njimi in jim ponudijo pomoč, medtem pa jih okradejo.

Ponoči pa storilci najpogosteje izkoristijo odsotnost voznikov in vlomijo v osebna vozila ali kabine tovornih vozil ali pa kazniva dejanja izvršijo, medtem ko vozniki počivajo v svojih vozilih.

Zato policisti opozarjajo, naj vozniki med postanki na avtocestnih počivališčih ves čas nadzirajo svoje vozilo in predmete v njem. Če se od vozila oddaljijo, ga morajo zakleniti, vrednejših predmetov pa ni priporočljivo puščati na vidnih mestih. Ko pa skušajo neznane osebe zaustaviti posamezna vozila na avtocesti, policisti opozarjajo, naj vozniki tega že zaradi prometne varnosti ne storijo.

Če vozniki na počivališčih ali avtocesti opazijo sumljive osebe, ki se pretvarjajo, da potrebujejo pomoč ali da želijo pomagati, je to treba takoj sporočiti policiji na telefonsko številko 113 ali anonimni telefon 080 12 00, so še zapisali na policiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.