Slovenija > Črna kronika
10 ogledov

Vse več zlorab

Računalnik Shutterstock
Zadnjega pol leta vedno več vdorov v e-bančništvo podjetij in posameznikov. Pomembna je samozaščita.

Policija opozarja na vse več primerov vdorov v elektronsko bančništvo podjetij in posameznikov s pomočjo različnih programskih orodij. Nepridipravi s tovrstnimi vdori prenakažejo denar z računa na prirejene bančne račune.

Na udaru podjetja

Opozorilo je še toliko bolj namenjeno podjetjem in podjetnikom, ki imajo lahko v določenem trenutku na računu večje količine denarja. Zato je lahko škoda oziroma odtujitev sredstev še toliko višja, opozarjajo na policiji.

Zaščitite se

"Previdnost je torej potrebna v vseh primerih, ko se od posameznikov, ki uporabljajo računalnike z nameščenim sistemom za elektronsko bančništvo, pričakuje kakršenkoli poseg v njihov informacijski sistem, nameščanje datotek neznanega izvora in namena delovanja ali posredovanje podatkov na podlagi kontakta na daljavo preko telefonske komunikacije ali elektronske pošte s strani osebe, katere dejanska identiteta ni preverjena," opozarjajo na policiji. Še posebej skrbno je treba po njihovem mnenju ravnati z varnostno opremo, ki omogoča elektronski dostop do bančnega računa. Svetujejo, da se po končani uporabi takoj odjavite iz sistema za elektronsko bančništvo oziroma ga deaktivirate in fizično odstranite dodatno varnostno opremo za e-banko iz računalnika, na primer pametno kartico iz čitalca pametnih kartic.

Namestite protivirusne programe

Da bi se zavarovali pred vdori, policija svetuje namestitev in redno uporabo ustreznih programov za protivirusno zaščito, filtriranje sumljive pošte in odstranjevanje vohunskih programov.

Komentarjev 1
  • zic 18:40 23.oktober 2012.

    za minus k ga ma folk, jim pač ne more nič vzet, lohk pa kaj dajo ;))))))