Slovenija > Črna kronika
16 ogledov

Vseh pet v priporu

slovenija06.11.08, umor v kamniku, kriminalisti, policija, kamnik, foto: nik rov Nik Rovan
Preiskovalni sodnik in sodnica za mladoletnike sta odredila pripor za vseh pet osumljenih umora 43-letnega moškega, čigar truplo je gobar prejšnjo soboto našel na Pohorju.

Za štiri polnoletne osumljence lahko pripor traja najdlje pol leta, za mladoletnika pa najdlje tri mesece, je pojasnil vodja mariborskega tožilstva Drago Šketa. Peterica je po besedah vodje Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru osumljena umora v sostorilstvu. Preiskovalna sodnika, ki sta peterico zaslišala v četrtek in petek, pa sta se po predlogu tožilstva za pripor odločila zaradi ponovitvene nevarnosti, je dejal Šketa.

Pretepali so ga doma in v lokalu

Kriminalistična preiskava je pokazala, da so 36-letni moški, 35-letna ženska, 25-letni moški, 18-letni moški ter mladoletnik utemeljeno osumljeni umora 43-letnega moškega iz Rošnje, ki ga je gobar našel mrtvega na Pohorju. V zgodnjih jutranjih urah 12. oktobra 2013 so v stanovanjski hiši hudo pretepli tam stanujočega 43-letnika, ki so ga za tem prisilili, da je sedel v avtomobil, s katerim so ga odpeljali v gostinski lokal. Tam so ga še huje pretepli. Žrtev je utrpela več zlomov okostja in hude telesne poškodbe.
 
Po tem dejanju so ga trije osumljeni odpeljali z vozilom na Mariborsko Pohorje, kjer so po dosedanjih ugotovitvah njegovo truplo odvrgli v gozd. Smrt pri pokojnem je po dosedanjih ugotovitah nastopila zaradi hudih poškodb, ki jih je utrpel pri pretepanju.

Motiv je bilo maščevanje

Motiv za okrutno dejanje je bilo maščevanje zaradi razmerja med pokojnim in 35-letno soosumljenko. Šestintridesetletni osumljenec se je od julija, ko je izvedel za razmerje med žrtvijo in 35-letno soosumljenko, večkrat znesel nad žrtvijo in ji grozil. Žrtev napadov ni naznanila policiji. Napadi in grožnje so se stopnjevali vse do usodne sobote.

Trem osumljenim so kriminalisti odvzeli prostost 14. oktobra 2013. Vsi trije so bili 16. oktobra 2013 privedeni k dežurni preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča v Mariboru. Dvema osumljenima je bila odvzeta prostost 15. oktobra 2013, k preiskovalnemu sodniku pa sta bila privedena 17. oktobra 2013.

Pri identifikaciji pomagala javnost

Mariborske policiste je v soboto, 12. oktobra 2013, nekaj pred 8. uro gobar obvestil, da je v gozdu na Pohorju našel moško truplo. Po ogledu kraja dogodka in trupla so policisti smrt začeli obravnavati kot sumljivo smrt. Še isti dan so opravili obdukcijo pokojnega.

Ker identiteta pokojnika ni bila znana, se je policija obrnila na medije in prek njih prosila javnost za pomoč pri identifikaciji neznanca. Odziv javnosti je bil velik in policija je na podlagi informacij ugotovila identiteto moškega. Ob tem se policija vsem, ki so pomagali pri preiskavi, zahvaljuje, saj je bila identifikacija umrlega ključni trenutek preiskave.

Komentarjev 1
  • tralala 16:55 19.oktober 2013.

    Ne razumem. Una pi*ka mu je najprej dala, potem pa bila soudeležena pri umoru? Neki smrdi, tukaj je verjetno denar posredi.