Slovenija > Črna kronika
9 ogledov

"Vseh tragedij ni mogoče preprečiti"

Deklica je v sredo izgubila boj za življenje. Pod blokom, kjer se je zgodila tra Žurnal24 main
Policisti so ravnali skladno s stroko in svojimi pooblastili, so se na vprašanje o učinkovitosti policije v tragediji na Zaloški cesti, odzvali na Policijski upravi Ljubljana.

Poslanec SDS Miro Petek je na notranjo ministrico Katarino Kresal naslovil poslansko vprašanje o učinkovitosti slovenske policije, ki se mu je zastavilo po tragediji na Zaloški cesti v Ljubljani, kjer je umrla petletna deklica. "Dve uri pogajanja namreč niso obrodila sadov, nasprotno, epilog sta dve smrtni žrtvi. Toda dve uri sta bili dovolj, da bi slovenska policija aktivirala svojo specialno enoto in s posegom bi lahko preprečila vsaj eno tragedijo," je zapisal Petek.

V nedeljo zvečer je oče skozi okno stanovanja v devetem nadstropju najprej vrgel hčerko, nato pa skočil še sam. Moški padca ni preživel. Deklico so prepeljali v klinični center, kjer je v sredo zaradi hudih poškodb umrla.

Ministrico je vprašal, zakaj v omenjenem primeru niso vključili specialne enote, ki je usposobljena za takšne razmere. Na ministrico je naslovil tudi vprašanje, kdo je vodil aktivnosti policije ter kdo je "odgovoren za tako slabo oceno situacije, ki je terjala dve smrtni žrtvi".

"Časa za aktiviranje ni bilo"
S Policijske uprave Ljubljana so odgovorili, da glede na hiter razvoj dogodkov časa za pogajanje ali aktiviranje specialne enote "žal ni bilo". Policisti so v omenjeni situaciji ravnali skladno s stroko in svojimi pooblastili, "vseh tragedij pa žal ni mogoče preprečiti".

Njihov operativno-komunikacijski center je bil v nedeljo ob 18.33 obveščen o kršitvi javnega reda in miru v stanovanju na Zaloški cesti v Ljubljani. Prvi policist je na kraj dogodka prispel devet minut po prejetem obvestilu, policisti pa so se takoj po prihodu povzpeli do omenjenega stanovanja. V stanovanje niso mogli vstopiti, ker so bila vhodna vrata zaklenjena, zato so pričeli z zbiranjem obvestil, pri čemer je moški začel groziti, da bo, če se policisti ne umaknejo, iz stanovanja skozi okno vrgel otroka.

Zaradi resnih groženj so se policisti umaknili, na kraj pa so bili napoteni gasilci in policijski pogajalec. V intervenciji je bilo sicer udeleženih okoli 10 policistov, kriminalisti in policijski pogajalec, so še zapisali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.