Slovenija > Črna kronika
8 ogledov

Vsi so krivi!

Sodba v zadevi Istrabenz
1/2
Anže Petkovšek
Sodišče je za vse obtožene v primeru preprodaje delnic Istrabenza spoznalo za krive. Bavčarju sedem let zapora, Šrotu slabih šest let.

Igor Bavčar, nekdanji predsednik uprave Istrabenza, je pričakoval oprostilno sodbo. "Zanimiv je del, kjer sodnica ni sledila tožilstvu, ki govori o oškodovanju Pivovarne Laško," je dejal po razsodbi. "Nismo slišali nobenih razlogov, zakaj je bila takšna obsodilna sodba. Razočarani smo," je dejal Bavčarjev zagovornik Marko Bošnjak in napovedal, da se bodo pritožili.

Podobno je tudi Boško Šrot, nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško, pričakoval oprostitev. "V skladu s pričakovanji javnosti in vami, mediji, je sodnica ravnala po načelu, da če obstaja dvom, si kriv, namesto da nisi kriv," je dejal zunaj sodišča. "Razočaran sem glede današnje obrazložitve, ni bilo niti besede o tem, zakaj je sledila tožilstvu. Vztrajam pri tem, da sem nedolžen, da nisem naredil nič nezakonitega."

Bavčar je obsojen na sedemletno zaporno kazen, Šrot pa na pet let in deset mesecev. Oba morata plačati tudi po 35 tisoč evrov denarne kazni.

Za kriva sta bila spoznana v več točkah obtožnice, med drugim zaradi pranja denarja, zlorabe položaja in ponareditve listin.

Obsodba v primeru Istrabenz | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Kriva tudi Kristjan in Nastja Sušinski

Za kriva sta bila spoznana tudi Kristjan in Nastja Sušinski. Prvi je dobil tri leta in šest mesecev zaporne kazni, Nastja pa tri mesece več.

Za Nastjo Sušinskega tožilec predlaga štiri leta in šest mesecev zaporne kazni, za Kristjana Sušinskega pa pet let zapora. Nasprotno pa so zagovorniki zanje predlagali oprostilne sodbe.

Tožilec zadovoljen z učinkovitostjo sodišča

"Primer mi bo ostal v spominu, ker ga je sodišče izjemno učinkovito vodilo," je dejal tožilec Jože Kozina. Profesorjem s fakultet je svetoval, naj študente kdaj pošljejo na teren, "saj so to veščine, ne znanje zakona o kazenskem postopku". V zvezi s procesom je dejal, da je sramotno, kakšno vlogo so odigrali nadzorni sveti. 

Da so s sodbo zadovoljni, je dejal tudi pooblaščenec Pivovarne Laško.

Veriga preprodaje

Obtožnica zaradi domnevno spornega lastninjenja Pivovarne Laško, v katerem naj bi bile pivovarna in njene hčerinske družbe oškodovane za 109 milijonov evrov, in trgovanja z delnicami Istrabenza je bila vložena avgusta lani.

Kazniva dejanja naj bi se zgodila leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin (za 23 milijonov evrov), nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7.500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega.

Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov, del dobička pa naj bi namenili tudi za provizijo Sportini. Pivovarna pa je bila po mnenju tožilstva z omenjenim poslom oškodovana za 25,4 milijona evrov, kolikor od obtoženih s premoženjsko pravnim zahtevkom terja tudi uprava Pivovarne Laško.

Komentarjev 33
  • privat 15:29 13.avgust 2013.

    in kdo jih bo zaprl??

  • Marjan Valič 15:00 20.julij 2013.

    vendar enkrat da sodniki sodijo pošteno samo koliko škode sta naredila posebno baučar da bo morala država plačavat za njegovo pamet in sedaj so usi nedolžni sramotno

  • Žurnalček 13:23 20.julij 2013.

    No še mal pa bo črka B kar v redu , samo da bo Bavčar notr vskoču.