Slovenija > Črna kronika
21 ogledov

Vsi so naredili vse, pa nič

Kljub večkratnim vbodom v prsni koš je Branko K. preživel in je na zdravljenju v Žurnal24 main
Poskus umora. Očeta je zabodel v spanju. Najhujše preprečila mati.

Življenje 55-letnega Branka K., ki ga je sin Simon v spalnici hiše v Košaškem dolu napadel z nožem, je rešila mama Tatjana, ki je tudi poklicala policijo.

Lahko bi rekli, da sta si zdaj bot. Pred dvema letoma se je namreč drugi sin Sebastijan po umoru dedka lotil mame, ki jo je rešil oče.

Nič zamere za umor
Zgodovina
. Zaščitniško sta se starša leta 2009 na sodišču vedla tudi do mlajšega sina Sebastijana, ki je bil obsojen, da je z nožem umoril svojega dedka in se lotil še mame. Zadnja ga je v času sojenja brez vidnih zamer božala po ramenih, tudi zdaj pa ga redno obiskuje v psihiatrični bolnišnici, kamor je odšel namesto v zapor.

Starša sta ga ščitila
Simon se po pričevanju policistov pridržanju ni upiral, psihiater pa je pozneje ugotovil, da za pridržanje ni duševno sposoben, zato so ga odpeljali na zdravljenje na psihiatrični oddelek Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor. Sosedje so starša že večkrat opozarjali, da je njun sin problematičen in nevaren okolici, a naj bi ga oba zelo ščitila.

Zaradi težav z duševnim zdravjem je bil Simon v preteklosti obravnavan že večkrat, nazadnje novembra, potem ko je v soseski razgrajal in v stanovanjske hiše metal signalne rakete. Takrat naj bi mu predpisali zgolj ambulantno zdravljenje, saj naj bi si starša zelo prizadevala, da bi se sin zdravil na prostosti. Ali je zdravila redno jemal, ni znano, je pa že jasno, da se je očeta z nožem lotil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti.

Policija in CSD: naredili vse
“Kazenske ovadbe v preteklosti so bile povezane z nasiljem; gre za napad na uradno osebo, poškodovanje tuje stvari in povzročitev splošne nevarnosti. Vsakokrat smo se odzvali, ga obravnavali in podali kazensko ovadbo državnemu tožilstvu,” pojasnjuje Bartolo Lampret s Policijske uprave Maribor. Storilca so že večkrat obravnavali tudi na Centru za socialno delo (CSD) Maribor, kjer pa poudarjajo, da v obravnavo nikogar ne morejo prisiliti. “Socialna delavka je z njim večkrat želela stopiti v stik, želeli smo ga vključiti v obravnavo v skupnosti, a z nami ni bil pripravljen sodelovati. Prisiliti pa ga po zakonodaji ne moremo, tako da smo naredili vse, kar je v naši moči,” je povedal Jožef Tivadar, direktor CSD Maribor, in dodal, da celotne družine niso obravnavali, saj gre za odraslega posameznika, te pa obravnavajo samostojno.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.