Slovenija > Črna kronika
7014 ogledov

Vzel ji je otroka, videla ju ni že dve leti in pol

Otrok Profimedia
Dijana Hisenaj ni svojih otrok videla že od 5. decembra 2020. Odpeljal ju je njen nekdanji partner Ranis Smajlović, ki mu zdaj zaradi tega sodijo v Ljubljani. A vsaka zgodba ima dve plati.

Medicinska sestra Dijana Hisenaj in nekdanji borec v mešanih borilnih veščinah ter trener Ranis Smajlović sta iz Zagorja ob Savi, a sta od leta 2015 živela v Švici, kjer sta razširila družino, po sinu sta dobila še hčerko. Vezi med njima pa so se skrhale in zunajzakonska zveza je razpadla.

Rešitev iz brutalnega kraja

Ranis Smajlović | Avtor: D. M. Ranis Smajlović D. M.
Smajlović je zatrjeval, da je Hisenajeva po rojstvu hčerke padla v poporodno depresijo. Leta 2019 so se vrnili v Slovenijo, a ona naj bi z njima brez njegove privolitve kmalu odpotovala nazaj v Švico. O "problematiki" je po poročanju Dnevnika obveščal tamkajšnji center za socialno delo, vendar ga menda niso poslušali, "ker je Švica feministična država, oče pa le mašina za izdelavo otrok".

Hisenajeva je trdila drugače, nekdanji partner da je bil do nje fizično in psihično nasilen, enkrat je celo pristala v bolnišnici in se dvakrat zatekla v varno hišo. Marca 2020 so jo namestili v rejniško družino skupaj z otrokoma, kjer pa, tako Smajlović, nista bila srečna: "Hoteli so ju narediti mala Švicarčka. Ob stikih sta jokala, sin je spet lulal v hlače, ponoči je bil jok, pojavila se je agresija, nezaupanje v ljudi, zavračanje hrane. Bila sta lačna, prihajala sta v modricah, prepovedali so jima govoriti slovensko in bosansko. Vsakič sta prosila, če lahko ostaneta pri meni. Človeku ne preostane drugega, kot da ju reši iz tega brutalnega kraja."

Petega decembra istega leta ju tako ni pripeljal nazaj z dogovorjenega stika, ampak je z njima odšel v Zagorje ob Savi, tam pa se je za njima izgubila vsaka sled. Hisenajeva je za koristne informacije, ki bi ji ju pomagale najti, razpisala 15.000 evrov nagrade, a brez uspeha.

Kaj se dogaja pri Dijani Hisenaj?

Kot je razkril sam Smajlović, ju je februarja 2021 poslal "na dopust", na katerem je lepo poskrbljeno zanju, imata tudi zdravnika in učitelja. Po neuradnih informacijah naj bi bila v Bosni in Hercegovini.

Zadeva se je seveda preselila na sodišče. Sodnica Klavdija Bercieri je maja lani na ljubljanskem okrožnem sodišču Smajloviću, ki je v priporu preždel osem mesecev, za nezakonit odvzem otrok izrekla enotno pogojno kazen leto in sedem mesecev zapora s preizkusno dobo treh let. Oproščen pa je bil obtožb, da je uslužbenki CSD v Zagorju ob Savi v primeru izročitve otrok grozil s streljanjem, na ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve pa napovedal teroristični napad. V mesecu dni po pravnomočnosti sodbe bi moral Hisenajevi v Švico tudi vrniti hčerko in sina, sicer bi šel za rešetke.

Toda sodba je padla. Višji sodniki so se strinjali, da so Smajloviću dokazali odvzem mladoletne osebe, da pa je prvostopenjsko sodišče ob izreku kazenske sankcije in pogoja – vrnitev otrok – nepopolno ugotovilo dejansko stanje glede aktualnih razmer pri Hisenajevi.

Vpisal študij prava

Glede "aktualnih razmer" bi morda včeraj kaj izvedeli na sodišču, a je tožilstvo zahtevalo izključitev javnosti. Zagovornika Smajlovića, odvetnika Igor Grošelj in Borut Markošek, sta temu nasprotovala, "ker predmet dokaznega postopka ne bo družinsko življenje obeh v preteklosti in se ne bo ugotavljalo ničesar v zvezi z mladoletnimi otroki, ampak se bodo obravnavale le trenutne razmere pri Dijani Hisenaj".

Borut Markošek, Igor Grošelj | Avtor: D. M. Odvetnika Borut Markošek (levo) in Igor Grošelj D. M.
Sodnica Bercierijeva pa niti ni mogla odločiti o (ne)izključitvi javnosti, torej novinarjev, ker si je besedo vzel tudi Smajlović, kar mu po zakonu seveda pripada: "Zahtevam, da je javnost prisotna. Ne mamice povzdigovati v nebesa, moja otroka pa zaničevati. Njiju sem reševal in ju odpeljal na varno. Zaradi zavlačevanja postopka in pristranskosti zahtevam izločitev sodnice in okrožne državne tožilke."

Smajlović je tudi pokazal, da nekaj ve o zakonodaji, saj je prav zaradi sodnega postopka, v katerem se bori za otroka, vpisal magisterij prava, končal je prvi letnik. Predlagal je tudi začasno odločbo, s katero bi lahko sin in hčerka bivala v Sloveniji pod njegovim skrbništvom.

Markošek, sicer nekdanji državni tožilec, pa je vprašal: "Zakaj tožilstvo zahteva deportacijo slovenskih državljanov v tujo državo, kjer nista imela nikoli stalnega bivališča?"

Do odločitve o izločitvi sodnice in državne tožilke ne bo kaj dosti (uradno) znanega o trenutnih razmerah pri Hisenajevi. Neuradno pa naj bi bile za otroka zelo neprimerne, kar očitno hoče raziskati tudi višje sodišče. Za otroka tragična zgodba ni črno-bela.
 

Komentarjev 1
  • ico8 11:11 21.junij 2023.

    Uhhh, odlicna resitev se kaze za uboga otroka: Namesto urejenega zivljenja v Svici, spet nazaj na balkanske ulice. Niti slucajno ne misli nihce o otrocih ampak samo na svoj "jaz imam prav"! Sodniki pac po liniji sojenja mocvirniskemu serifu...