Slovenija > Črna kronika
1870 ogledov

Z dvema pištolama izstrelil 28 nabojev

Zasežena pištola PU Ljubljana
Ubil ga je s strelom v glavo.

Skoraj točno dve leti po krvavem obračunu na Titovi cesti v Mariboru, v katerem je umrl 52-letni Rado Mitrović, se je danes na mariborskem sodišču začelo vnovično sojenje Senadu Softiću, ki ga tožilstvo bremeni umora in povzročitve splošne nevarnosti.

Softić je dejanje priznal že na predobravnavnem naroku januarja lani, a je do izreka sodbe prišlo šele dobro leto pozneje, saj je skušal dokazati, zakaj si ne zasluži najvišje možne kazni, sodnica Andreja Lukeš pa je zoper 55-letnega obtoženca, ki se ni strinjal z višino predlagane kazni, začela izvajati dokaze, ki bi lahko vplivali na odmero kazni.

Vnovično sojenje

Po letu dni razvlečenem predobravnavnem naroku je sodišče Softića februarja obsodilo na enotno kazen 26 let zapora, kar je le leto dni manj, kot je predlagalo tožilstvo. Njegova zagovornica Tanja Kompara je v pritožbi zahtevala razveljavitev in novo sojenje pred drugim sodnim senatom.

Višji sodniki so zahtevi ugodili, saj bi moralo prvostopenjsko sodišče po njihovem prepričanju sklep o že sprejetem priznanju krivde preklicati, dokaze, ki jih je izvajalo v okviru naroka za izrek kazenske sankcije, pa bi moralo presojati na glavni obravnavi.

Softić je na današnjem začetku glavne obravnave po poročanju Večera sodnico Mašo Blažeka skušal prepričati, da je Mitrovića ubil, ne pa umoril, saj da ga ni namerno zasledoval in zločina ni načrtoval, pač pa naj bi se srečala po naključju.

Kot poroča Dnevnik, se obsodbi za umor skuša izogniti z izgovorom, da je miroljuben in nenasilen človek, ki je zločin zagrešil pod vplivom nekakšne duševne motnje ali bolezni.

pest, pesti, spor, poškdoba Pri nas Slovenija Pretepal jo je in davil, na koncu umoril

Tudi nasilje v družini

Ker bosta 30. oktobra pretekli dve leti od vložitve obtožnice in bi se Softić odtlej lahko branil s prostosti, je sodnica datume glavnih obravnav razpisala precej strnjeno, zadnja predvidena obravnava pa je 29. oktobra, torej le dan preden bo, če sodbe še ne bo, Softić izpuščen iz pripora.

Kot piše Večer, tudi v primeru odprave pripora ni nujno, da bo Softić odkorakal na prostost. Medtem je namreč postala pravnomočna sodba ptujskega sodišča, ki ga je zaradi nasilja v družini in nedovoljene posesti orožja konec leta 2017 obsodilo na leto in pol zapora. Softić je v tem primeru sicer vložil zahtevo za varstvo zakonitosti, ki pa je vrhovno sodišče še ni obravnavalo.

Tožilstvo sicer vztraja pri očitkih Softiču o umoru in povzročitvi splošne nevarnosti. Obtoženi je namreč 4. oktobra 2017 sredi dne zapeljal za avtomobilom, v katerem so bili Mitrović in dva njegova sodelavca. Na križišču Titove ceste in Ulice pariške komune so zaradi rdeče luči ustavili, Softić pa je stopil do njih z dvema pištolama, razbil steklo in izstrelil 28 nabojev, pri tem pa Mitrovića ustrelil v glavo.

Med streljanjem je enega od sopotnikov zadel v roko, eden od izstrelkov pa je priletel tudi v mimo vozeči avtomobil.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.