Slovenija > Črna kronika
1311 ogledov

Grozi mu 5 let zapora: Z lažnim preplahom povzročil 70.000 evrov škode

Novice: Policija preiskava policijski trak Andrej Leban Fotografija je simbolična.
Policisti so kazensko ovadili 36-letnika, ki je na spletu objavil komentar, da se bo streljanje v šoli na Finskem zgodilo tudi pri nas.

Osnovna šola Viertola v finskem mestu Vantaa je bila v začetku aprila prizorišče krvavega strelskega pohoda. Komaj 12-letni učenec, ki je bil po svojih besedah žrtev medvrstniškega nasilja, je s pištolo, last njegovega sorodnika, smrtno ranil sošolca in hudo poškodoval dve sošolki. Ker zaradi mladosti po tamkajšnjih zakonih ni kazensko odgovoren, ga niso aretirali, ampak le predali organom za zaščito otrok. O tragičnem dogodku smo seveda poročali tudi slovenski mediji, in v enem od komentarjev je uporabnik z imenom Slava Rusiji napovedal, da se bo streljanje 10. aprila zgodilo tudi pri nas.

Martin Rupnik | Avtor: PU Ljubljana Martin Rupnik PU Ljubljana
Učenci ostajali doma

S tem je povzročil preplah, številni starši so se odločili, da na zloveščo sredo otroci ostanejo doma. Tudi policisti so grožnjo vzeli resno in okrepili svojo prisotnost v okolici šol. Te so ponekod najele dodatno varovanje, vhodna vrata so med poukom zaklenili.

Kriminalisti so takoj začeli raziskovati, kdo se skriva pod vzdevkom Slava Rusiji. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal vodja sektorja kriminalistične policije na ljubljanski policijski upravi Martin Rupnik, so vpri tem sodelovali s kolegi iz Murske Sobote: "Po zaznani objavi, ki bi lahko v kontekstu s trenutnim dogajanjem v Evropi, pomenila tudi potencialni varnostni dogodek, smo nemudoma izvedli vse prve nujne ukrepe za ugotovitev izvora in resnosti groženj, ter o tem obvestili pristojne službe. Objavo je upravljalec spletne strani izbrisal in tako onemogočil njeno komentiranje."

Zlorabil znamenja za pomoč in nevarnost

Po njegovih besedah vsebina objave ni bila usmerjena v nobeno konkretno ustanovo ali krajevno opredeljena: "Ker pa gre za potencialno ogrožanje največjih vrednot, ki jih varuje policija – življenje in osebna varnost ljudi, se policija resno odzove na take primere in jih preveri, saj je naš skupni cilj vsem učencem, dijakom, staršem in zaposlenim v vzgojno-izobraževalnih zavodih ter drugim zagotavljati varnost."

V začetni fazi preverjanja niso ugotovili podatkov, ki bi potrjevali vsebino objave, policija pa je aktivno nadaljevala zbiranje obvestil in dokazov, ki bi potrdili morebiten obstoj kaznivega dejanja, s ciljem izsleditve avtorja zapisa. Glede na takratne ugotovitve in nadaljnji potek dogodkov, so za mnenje glede uradno pregonljivega kaznivega zaprosili okrožno državno tožilstvo v Ljubljani. "Podani so bili razogi za sum, da je neznana oseba izvršila kaznivo dejanje zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost, saj je lažno sporočila, da grozi nevarnost in tako povzročila, da so državni organi ali druge pristojne organizacije ukrepale brez potrebe, pri čemer je bila z dejanjem povzročena večja premoženjska škoda." Kot je razkril, je bilo škode za kar 70.000 evrov.

V preteklosti že obravnavan

Kriminalisti so po pridobitvi registracijskih podatkov in IP naslova identificirali 36-letnega storilca in pri njem izvedli hišno preiskavo, med katero so zasegli več elektronskih naprav in ostre naboje, zaradi česar bodo proti njemu sprožili tudi prekrškovni postopek zaradi kršitve Zakona o orožju.

Ta teden so na ljubljansko tožilstvo podali kazensko zaradi omenjene zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost, za kar je zagrožena kazen do pet let zapora. Po analizi in vrednotenju podatkov elektronskih naprav jo bodo ustrezno dopolnili. Osumljenec je bil v preteklosti že obravnavan zaradi preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi, je še dodal Rupnik.

Komentarjev 15
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 17:33 23.maj 2024.

    Pet let ni dovolj! Naj bo ta model opomin za vse ostale in naj gre za rešetke za bistveno dlje!

  • Avatar Antikrist6
    Antikrist6 16:20 23.maj 2024.

    Mogoče bi RKC pedofilska cerkev dala državi v najem Blejski otok, kjer bi oblast ustanovila kazensko taborišče za politične zapornike. Država bi za zgled lahko vzela Goli otok, Guantanamo na Kubi in Auschwitz. Po dogovoru z ZDA pa bi lahko ...prikaži več v svojem zaporu gostila tudi najokrutnejšega novinarskega zločinca Juliana Assangea.

  • Avatar Antikrist6
    Antikrist6 15:45 23.maj 2024.

    Škode ni bilo nobene, ker bi bili policaji enako plačani, tudi če ne bi zagnali preplaha! Je pa vse skupaj močno politično motivirano. SLAVA RUSIJI!