Slovenija > Črna kronika
4249 ogledov

Z nožem in pilo skušal ubiti ženinega bivšega

Nož Profimedia Fotografija je simbolična.
Aljaža Verhovnika so danes na okrožnem sodišču v Mariboru obsodili na pet let zapora zaradi poskusa uboja Dominika Motalna.

Dominik Motaln je 16. januarja lani v Poljčanah komaj ušel smrti. Zabodel ga je Aljaž Verhovnik, pri zločinu pa naj bi mu po prvotnem prepričanju tožilstva pomagala žena Patricija, a so obtožbo zoper njo kasneje umaknili.

Aljaž Verhovnik | Avtor: Večer Aljaž Verhovnik Večer
Trdila, da ni on oče

Patricija Verhovnik in Dominik Motaln sta bila nekoč par, dobila sta tudi hčerko, vendar je ona trdila, da ni on njen oče. Po razhodu mu je tudi prepovedala stike z njo, s čimer pa se Motaln ni strinjal in je na celjskem sodišču sprožil postopek za ugotavljanje očetovstva ter tega nato v resnici dokazal.

Toda še prej je padel v zasedo, za katero naj bi bil povod prav njegovo vztrajanje pri stikih z otrokom. Usodnega večera se je s psom vrnil domov, pred hišo ga je še božal, takrat pa ga je izza hrbta napadel 25-letni Aljaž, oborožen z nožem in pilo. Trikrat ga je zabodel v predel vratu, reber in ušesa, dejanja pa ni dokončal, na zaslišanju je povedal, da se je premislil.

Prva sodba razveljavljena

Zaradi poskusa umora na zahrbten način so ga obsodili na sedem let zapora, vendar se je z odvetnikom Igorjem Weindorferjem pritožil na višje sodišče, ker da prvostopenjsko sodišče ni preverilo, ali  razlikuje med očitki, kot so poskus umora, poskus uboja ali poskus uboja na mah. Pri tem so bili uspešni, saj je senat kazen razveljavil. 

Tožilstvo je na vnovičnem sojenju spremenilo obtožnico in Verhovniku očitalo "le" še poskus uboja, Patricijo pa je rešilo zaslišanje izvedenca računalniške stroke Janka Šavnika, ki ni mogel potrditi, da je ravno ona možu po telefonu poslala fotografije Motalna, oziroma, da je z aplikacijo spremljala njegovo gibanje.

Tožilkstvo je za Verhovnika predlagalo šest let zapora, sodnica Maša Blažeka pa je izrekla najnižjo za to kaznivo dejanje, torej pet let aresta, ker da so bili očitki v celoti dokazani. Med olajševalne okoliščine je štela obtoženčevo dosedanjo nekaznovanost, da ima redno službo in skrbi za družino. S sodbo sta zadovoljna tako obramba kot tožilstvo.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.