Slovenija > Črna kronika
61 ogledov

Z Velike planine rešili 34 turistov

Reševanje z Velike planine
1/5
Matjaž Šerkezi
Ker gondola zaradi vetra ni delovala, so gorski reševalci včeraj zvečer v dolino prepeljali 34 turistov.

Okoli 16.18 je bila na Veliki planini pri Kamniku zaradi močnega vetra ustavljena gondolska žičnica. "V močnem vetru in hudem mrazu smo pomagali sestopiti 34 turistom, med katerimi je bilo tudi nekaj otrok, saj zaradi močnega vetra gondola ni smela voziti," je povedal Matjaž Šerkezi z GRS Kamnik. Eno žensko so zaradi slabosti prepeljali na kamniško urgenco.

Reševalci so 33 planincev z ratrakom in vozili gorske reševalne službe pospremili do Kranjskega Raka, kjer so jih z avtobusom prepeljali v dolino. Osem oseb je ostalo na planini, kjer bodo prenočili v svojih kočah.

Reševanje oteževal slab signal

Akcijo so poleg vremena oteževali slabi komunikacijski pogoji, na katero po besedah Šerkezija gorski reševalci že dlje časa opozarjajo. "Na Veliki planini je na posameznih področjih slab mobilni signal," razloži Šerkezi. "Kar niti ni taka težava, glede na to, da je v gorskem svetu to pogosto, a že dlje časa se borimo, da bi pridobili stacionarni repetitor na Gradišču. Žal se ustavi pri birokraciji in smešno nizkih financah." Velika planina je brez tega zelo slabo pokrita, na Ravneh praktično ni mobilnega signala. "UKV signal pa je za oceno dva od petih ali pa nič," pravi Šerkezi. Na upravi za zaščito in reševanje se po njegovih besedah trudijo, a se vedno znova zatakne, ko bi bilo potrebno zagotoviti okoli tri tisoč evrov sredstev.

Gorski reševalci pri prevozu potnikov z Velike planine sicer niso posredovali prvič. "Če zapiha severnik, je težava z gondolo, ker zaradi varnosti ne sme voziti," razloži Šerkezi in pojasni, da morajo zato v povprečju posredovati enkrat letno.

Komentarjev 1
  • Avatar krojac
    krojac 11:51 10.februar 2015.

    Niso bili v nevarnosti.Ni bilo potrebno reševanje.Vrnili so se po drugačni poti kot so prišli!