Slovenija > Črna kronika
8 ogledov

Z zlorabo položaja do 160 tisoč evrov

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Preiskovalci NPU so ovadili nekdanjega direktorja in nekdanjega predsednika nadzornega sveta gospodarske družbe. Ovadbo si je prislužil tudi zaposleni na občini.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urad so na Okrožno državno tožilstvo v Mariboru  podali  kazensko ovadbo zoper 49-letnega nekdanjega direktorja gospodarske družbe, 50-letnega nekdanjega predsednika nadzornega sveta te družbe in 48-letnega osumljenca, takrat zaposlenega na občini, na območju katere ima ta gospodarska družba sedež, so sporočili z Generalne policijske uprave.

Preiskovalci  so nekdanjega direktorja kazensko ovadili zaradi utemeljenega suma  storitve dveh  kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Položaj naj bi zlorabil tako, da je v nasprotju z "dolžnim in pričakovanim ravnanjem poslovodne funkcije direktorja v letu 2009 sklenil pogodbo o svetovanju in pogodbo o pravni pomoči".

Pogodbi škodljivi in nepotrebni

"Ugotovljeno je bilo, da sta obe sklenjeni pogodbi za družbo, ki je sicer v posredni lasti občine, škodljivi in nepotrebni. Z opisanim ravnanjem je obema pogodbenima strankama pridobil skupno premoženjsko korist v znesku okoli 160.000 evrov, za isti znesek pa gospodarski družbi, ki jo je vodil, povzročil premoženjsko škodo," so zapisali na Generalni policijski upravi.

Brez pooblastila je zaposlil prokuristko

Nekdanji  predsednik  nadzornega  sveta naj bi zlorabil položaj predsednika nadzornega sveta družbe s  tem, ko je v letu 2011 izpeljal postopek zaposlitve prokuristke v nasprotju z Aktom o ustanovitvi gospodarske družbe in nato brez ustreznega pooblastila sklenil pogodbo o zaposlitvi  in opravljanju funkcije prokuristke v družbi.

Zaposleni ju je napeljeval k storitvi kaznivih dejanj

Nekdanji zaposleni na občini si je ovadbo prislužil, ker naj bi napeljeval k storitvi vseh treh navedenih kaznivih dejanj. Posredoval in vplival naj bi na direktorja in predsednika nadzornega sveta. Na prvega, da je sklenil poslovni pogodbi, na drugega pa, da je sklenil pogodbo o zaposlitvi prokuristke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.