Slovenija > Črna kronika
66298 ogledov

Za 20 evrov bi ga zadovoljila, končal je oropan in pretepen v grmovju

Prostitutka na Promenade des Anglais v francoskem mestu Nice, 2002. Reuters
Boris Močnik je bil po priznanju krivde obsojen na skoraj pet let zapora, njegovi partnerici Katji Kupšek bodo še sodili.

Bolj iskreni in hkrati prostodušni izpovedbi obtoženca na ljubljanskem okrožnem sodišču že dolgo nismo bili priča. Petintiridesetletni Boris Močnik, ki je prijavljen na naslovu Mestni trg 1, torej sedežu ljubljanske občine – tako kot vsi brezdomci – je podrobno opisoval, kako je napadel in oropal Silvestra N. "Če želite, se mu lahko osebno opravičim," je pripomnil nazadnje, ves čas pa ščitil svojo soobtoženo partnerico, 40-letno Katjo Kupšek.

Boris Močnik | Avtor: D. M. D. M.
Njene ponudbe ni sprejel

Po obtožnici se je Silvester v torek, 28. novembra lani, okrog sedmih zvečer namenil proti glavni ljubljanski avtobusni postaji. Pri spomeniku Rudolfa Maistra sta ga obstopila Močnik in Kupškova in si zaželela cigarete. Uslišal ju je in nadaljeval pot, a ga je ona znova zaustavila, češ da mu ga za 20 evrov "pofafa". Takoj zatem, ko je zavrnil ponudbo, je nanj planil Močnik.

"Na vrat sem mu nastavil nož, grožnje, da mu ga bom prerezal, če bo klical na pomoč, kot piše v obtožnici, se ne spomnim, mogoče pa je, da sem jo izrekel. Zvlekel sem ga za grm, spotaknil, da je padel na tla, in mu sedel na zgornji del telesa. Zahteval sem njegovo denarnico in dokumente. Večkrat sem ga udaril po glavi in z nožem rezal po obrazu," je sodnici Dejani Fekonja pripovedoval izučeni pomočnik peka in slaščičar, ki pa tortic očitno ni nikoli pekel.

Po dve šteki cigaret

Po svojih besedah je zatem izpraznil Silvestrovo torbo s papirji v pričakovanju, da je denarnica tam, a jo je nazadnje našel v žepih bunde, tako kot tudi telefon, vreden 300 evrov. Kartico, za katero mu je prestrašeni in krvaveči Silvester izdal pin-kodo, je izročil Kupškovi, češ, naj gre dvignit denar na bankomat in kupit cigarete.

"Prinesla je 600 evrov in dve šteki marlbora. Medtem, ko je ni bilo, sem oškodovanca še naprej maltretiral in rezal po obrazu. Rekel sem mu, naj nikomur nič ne pove, sicer ga bom že našel. Takrat nisem bil ne pijan in ne zadet, razmišljal pa sem, kje bom dobil denar za kokain in alkohol," je nadaljeval Močnik, ki je dopustil tudi možnost, da je Silvestru pobral še 120 evrov gotovine v denarnici, se pa ne spomni dobro.

Oče štirih otrok

Žrtev, krvaveča po obrazu in z zlomljenim nosom, se je zatekla na avtobusno postajo in kmalu so tja prišli policisti. Pri Lidlu na Masarykovi cesti, pred katerim se zbirajo narkomani, odkar so jih odgnali izpred Mercatorja – obe trgovini sta v bližini metadonske ambulante na Metelkovi – so zgrabili oba, Močnika in Kupškovo.

Za seboj imata bogato kriminalno kariero. Sodnica Fekonja je tako Močniku preklicala dve pogojni kazni, zaradi tatvin je bil v Kočevju obsojen na štiri mesece zapora in v Ljubljani na tri, in ga, ob upoštevanju kazni enega leta in enajstih mesecev aresta, ki je še ni začel prestajati, zaradi ropa in povzročitve lahke telesne poškodbe obsodila na enotno kazen štiri leta in 10 mesecev zapora. Podaljšali so mu tudi pripor.

Mimogrede, Močnik, ki je nekaj časa prejemal 460 evrov socialne podpore, zdaj pa je brez kakršnega koli dohodka, je oče štirih otrok, starih od štiri do enajst let.

Katja Kupšek je, tako kot njen partner, krivdo priznala, vendar se potem, ko jo je sodnica Fekonja ponovno podrobno izpraševala o obtožnici, z njeno vsebino ni povsem strinjala. Njeno priznanje zato ni sprejeto in jo čaka sojenje.

Komentarjev 6
  • bobubob 09:20 31.marec 2024.

    Delovno taborišče namesto zaporniškega sanatorija. V kakšen brazilski zapor si namreč zagotovo ne bi želel, pri nas pa se bo v zaporu le še okrepil, da bo nared za nadaljevanje kariere - in to vse na moj račun.

  • sandi76 19:35 30.marec 2024.

    A potem ni bil zadovoljen ?

  • Toma 10:06 30.marec 2024.

    Kajenje je nevarno!