Slovenija > Črna kronika
29 ogledov

Za 40 tisočakov naj bi priredil cenitev

DUTB Anže Petkovšek
Celjski kriminalisti vodijo obsežno preiskavo, v okviru katere danes izvajajo več hišnih preiskav. Eno osebo so že pridržali, so nam potrdili na celjski policijski upravi.

"Res je, celjski kriminalisti vodijo obsežno preiskavo glede domnevnega nedovoljenega sprejemanja daril," je za žurnal24.si povedala Milena Trbulin s celjske policijske uprave.

Hišne preiskave sicer potekajo na območju Ljubljane, Celja in Maribora. "Ena oseba je bila v okviru preiskave na območju Ljubljane že pridržana," je še potrdila Trbulinova.

Prebrskali so mu pisarno

DUTB | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Na Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki jo vodi Torbjörn Månsson, potrjujejo, da kriminalisti izvajajo hišno preiskavo pri enem od njihovih uslužbencev. "Gre za cenilca nepremičnin, ki je pri nas zaposlen nekaj mesecev," pojasnjujejo na slabi banki in dodajajo, da s preiskovalci sodelujejo, posredovali so jim vse zahtevane informacije.

Zgodaj zjutraj naj bi celjski kriminalisti najprej prišli na dom enega od uslužbencev DUTB v Ljubljani. Že pred časom naj bi namreč proti njemu sprožili preiskavo, potem ko naj bi prejeli naznanilo, da naj bi poskušal nezakonito služiti.

"Kriminalisti so s preiskavo začeli decembra lani, osumljeni pa je deloval samostojno," pojasnjujejo na policiji.

Kot cenilec nepremičnin, sicer na DUTB zaposlen šele kratek čas, naj bi namreč posameznikom oziroma podjetjem, katerih terjatve so bile prenesene na DUTB, predlagal, naj prispevajo določeno denarno nagrado, on pa bi v zameno zato določeno nepremičnino ocenil na točno željeno vrednost.

"Osumljeni je v postopku cenitve nepremičnine, locirane na območju Maribora, zahteval  40.000 evrov  kot  darilo  oziroma  podkupnino,  v zameno bi kot cenilec nepremičnino  v  postopku  ocenil  bolj  ugodno in s tem zanemaril interese gospodarske   družbe,   pri  kateri  je  zaposlen.  Osumljenec  je  del  od zahtevanega zneska, v višini 10.000 evrov  že prejel," še ugotavljajo na policiji.

Cenilec naj bi v zameno za denarno nagrado obljubil Mariborčanu, da lahko uredi zanj ugodnejšo cenitev nepremičnine, ki naj bi prešla v upravljanje DUTB. Njegovo podjetje naj bi namreč eno od  terjatev do bank zavarovalo z nepremičnino na območju Maribora.

Po hišni preiskavi na njegovem domu, so se kriminalisti lotili še preiskave v njegovi pisarni na DUTB.

"Na območju Ljubljane smo opravili dve hišni preiskavi," priznavajo na policiji.

Cenilcu naj bi tudi prisluškovali, DUTB je vedel za preiskavo

Preiskovalci so takoj po obvestilu o domnevnem podkupovanju sprožili postopek, uslužbencu pa naj bi nekaj časa tudi tajno sledili, ga opazovali in mu prisluškovali. S tem naj bi zbrali dovolj oprijemljivih dokazov, da so preiskovalnega sodnika zaprosili za dovoljenje, da lahko pri njem doma in v njegovi pisarni v DUTB opravijo hišno preiskavo in mu zasežejo še določene dokumente, ki naj bi dokazovali prirejanje vrednosti nepremičnin in ostalih terjatev.

Kriminaliste že od začetka postopka usmerjajo tožilci Specializiranega tožilstva. O domnevnih nepravilnostih, ki jih preiskujejo, naj bi preiskovalci že kmalu po začetku postopka obvestili DUTB, ki naj bi s policijo sodelovala vse do današnjih hišnin preiskav.

Ali bodo zahtevali pripor, še ni jasno. Policiste čaka temeljit pregled

Zaenkrat neuradno še ne vedo, ali bodo zbrali dovolj dokazov, da bi osumljenca peljali na zaslišanje pred preiskovalnega sodnika in ali bodo tožilci zanj zahtevali odreditev pripora.

"V  nadaljevanju   bodo  kriminalisti PU Celje pregledali več poslovne dokumentacije, računalniške opreme  ter  drugih  predmetov,  zaseženih  pri  hišnih  preiskavah oziroma pridobljenih pri zbiranju obvestil v predkazenskem postopku," še napovedujejo na policiji.

Prosili za poročilo KPK

Poslovanje DUTB so pod drobnogled sicer vzeli tudi na Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) in Računskem sodišču (RS).

Na KPK so končno poročilo izdali že v začetku lanskega novembra, na RS pa postopek še ni zaključen. Za zdaj je izdan šele osnutek poročila revizije, ki so jo na DUTB v zadnjih mesecih opravili revizorji RS. Zdaj pričakujejo odgovore na te ugotovitve, ki naj bi jih z DUTB na RS odposlali v torek. Šele zatem bo RS lahko izdalo končno poročilo.

KPK, ki je mnenje z ugotovitvami o poslovanju DUTB izdala lani novembra, pa tega ne namerava sploh podrobneje razkrivati, saj kot pravijo sami, to poročilo "vsebuje nekatere zakonsko varovane podatke." Na KPK pa vendarle priznavajo, da so odkrili določena korupcijska tveganja v trenutnem sistemu delovanja DUTB. Denimo pri najemu zunanjih svetovalcev, za storitve katerih je KPK porabila preko 12 milijonov evrov. KPK pa se ob tem ni izrecno opredeljevala do višine in zakonitosti prejemkov zaposlenih na DUTB, so pa izpostavili dvom o tem ali so je višina posameznega denarnega prejemka primerna oziroma sorazmerna z učinkom dela oziroma poslovanja DUTB.

To poročilo pa je od KPK nedavno že zahtevala tudi policija. "Komisija za preprečevanje korupcije je policiji na njeno zaprosilo posredovala omenjeno poročilo. Policijska uprava Ljubljana je poročilo prejela konec novembra 2014," pojasnjujejo na KPK.

Zaenkrat uradno sicer ni znano, ali so kriminalisti, preiskovalci poročilo KPK zahtevali tudi za potrebe postopka zaradi katerega danes potekajo hišne preiskave ali pa le za pridobitev ustreznih usmeritev in podatkov za vodenje ostalih postopkov, med katerimi naj bi policija prav tako preiskovala določena področja poslovanja DUTB.

Obeta se mu izguba službe

Cenilcu DUTB, osumljenemu podkupljivosti, pa se poleg petletne zaporne kazni obeta tudi izguba službe.

"Družba bo osumljenega sodelavca do nadaljnjega umaknila z opravljanja njegovih zadolžitev, ki jih bodo prevzeli drugi sodelavci. DUTB kot organizacija do morebitnih nezakonitih ravnanj svojih zaposlenih nima in ne bo imela nobene tolerance. DUTB bo sprožila tudi notranjo preiskavo, ki bo z vso resnostjo izvedena v okviru pristojnosti odgovornih funkcij in služb (izvršni direktorji, revizijska služba, pooblaščenec za zagotavljanje skladnosti poslovanja s predpisi). Okrepila bo že obstoječe protokole za zagotavljanje preglednosti vseh postopkov," napovedujejo na DUTB.

 

 

Komentarjev 3
  • Marko Slovenia 19:50 11.februar 2015.

    je pač problem in plus te mejhne države, da vsi vse poznajo

  • Lavdan 14:45 11.februar 2015.

    Cenilci so eni navadni bleferji, ki cenijo po nekih normativih. Dajte trem oceniti isto stvar, pa boste videli ".normative". Če ste pripravljeni "plačati", bo seveda cena taka kot želite.

  • mb 10:12 11.februar 2015.

    prava mafijska državavi nekaj prikrivajo, utajajo, ponarejajo , povrh vsega pa so na nekaterih zelo odgovornih mestih ( recimo direktor banke ) zaposleni ljudje, ki ne preneso stresa in so zato dlje časa odsotni....plače pa imajo vsi 10k€ +