Slovenija > Črna kronika
75561 ogledov

Za hudo nesrečo okrivili našega nogometnega asa, sledil je preobrat

Aljoša Matko Profimedia Aljoša Matko
Na okrajnem sodišču v Črnomlju se nadaljuje sojenje Luki Martinu Slobodniku, obtoženemu povzročitve hude prometne nesreče. Po prvih ugotovitvah policije naj bi bil sicer kriv adut celjskih nogometašev Aljoša Matko.

Triindvajsetletnemu Aljoši Matku je jeseni na nogometnih zelenicah odlično kazalo, bil je drugi strelec prvenstva, a se je na oktobrski tekmi z Bravom poškodoval, potem ko je Celjane popeljal v vodstvo že v prvi minuti. Zlomljeno stopalnico so mu takoj operirali in soigralcem naj bi se spet pridružil v zimskem pripravljalnem obdobju.

Aljoša Matko-Nesreča | Avtor: Radio Odeon Radio Odeon

Takrat bo morda tudi končano sojenje 25-letnemu Luki Martinu Slobodniku, obtoženemu povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti, v kateri je bil 10. aprila 2021 udeležen tudi Matko.

Beemve se je večkrat prevrnil

"Po  prvih  ugotovitvah  z ogleda in zbranih obvestilih policistov je 21-letni voznik osebnega avtomobila znamke BMW vozil iz smeri Črnomlja proti Metliki. Zaradi neprilagojene hitrosti je v ovinku izgubil oblast nad vozilom in trčil v prednji del vozila znamke Audi, ki ga je vozil 23-letnik. Voznik beemveja je zapeljal s ceste in trčil še v travnati nasip, od tam pa je vozilo odbilo, se večkrat prevrnilo ter obstalo na strehi okoli 170 metrov od mesta trčenja," je takrat sporočila Alenka Drenik s policijske uprave Novo mesto.

Luka Martin Slobodnik | Avtor: D. M. Luka Martin Slobodnik z odvetnikom Danielom Planinšcem D. M.
Po začetnih informacijah, ki so kazale na Matkovo krivdo, so se odzvali tudi v njegovem tedanjem klubu NK Maribor. "Nesrečo, ki se je zgodila, iskreno obžalujemo. Aljoša je z nesprejemljivim početjem ogrozil sebe in druge, teže prekrška se vsi skupaj dobro zavedamo. Vsem poškodovanim želimo hitro, uspešno okrevanje, kot klub pa se zavedamo družbene odgovornosti. Naloga kluba ni le vzgoja nogometašev na igrišču, ampak tudi izven igrišča. Ozaveščenost v prometu je tema, ki je bila že doslej med prioritetnimi, očitno pa ji bomo morali tudi v prihodnje v sodelovanju z vsemi pristojnimi organizacijami nameniti še več pozornosti," je povedal športni direktor vijoličastih Marko Šuler.

Usodno prehitevanje

Toda zgodil se je preobrat. Tožilstvo je zavrglo kazensko ovadbo zoper Matka in na zatožno klop je sedel Slobodnik, ki mu očitajo tudi kaznivo dejanje zapustitve poškodovanca brez pomoči. Svojo krivdo je zavrnil v pisnem zagovoru.

Matko in Slobodnik, ki se prej nista poznala, sta bila vsak s svojo družbo na Petrolovem bencinskem servisu v Črnomlju, od tam pa so se po naključju vsi namenili proti Metliki. V nogometaševem beemveju so sedeli še Blaž Kodelja, Blaž Gangelj in Jan Vidic, Slobodnika je v audiju spremljalo le dekle Ana Cesar.

Med vožnjo je prišlo do usodnega prehitevanja. "Vozil sem po levem pasu in to tako rekoč po zunanjem robu, skoraj ob robni črti. Ne vem, kolikšna je bila moja hitrost, priznam pa, da zagotovo višja od dovoljene. Na števec namreč nisem gledal, ker sem se osredotočal na cesto. Sredi ovinka, ki je zelo pregleden, nisem mogel zavirati, voznik audija pa je takrat še pritisnil na plin, da bi nam onemogočal prehitevanje," je na eni prejšnjih obravnav pojasnjeval Matko.

Opravičil se je Romom

V njegovem avtu so bile ranjene štiri osebe, on in sovoznik sta dobila lažje poškodbe, veliko hujše pa potnika na zadnjih sedežih, takrat stara 23 in 25 let. Najhuje, s trajnimi posledicami, jo je skupil Črnomaljec Jan Vidic, nekdanji nogometaš NK Bela Krajina, ki je dobil resne poškodbe možganov in ob tem doživel več kapi. Prehranjuje se s pomočjo gastrostome, okvarjena ima govor in vid, skratka, potrebuje nenehno nego.

Slobodnik je po trčenju snemal prizorišče nesreče in žalil Matka. Potem ko se je posnetek znašel v javnosti, se je pokesal, ker je nogometaša obkladal s Ciganom. No, opravičil se je Romom: "Iskreno, globoko in ponižno izrekam opravičilo vsem, ki so jih dosegle moje besede v posnetku, nastalem v sobotnem večeru. Te so bile takrat odraz mojega nedojemanja realnosti, zato mi prosim verjemite, da njihov namen še zdaleč ni bil žalitev katerekoli etnične skupine ljudi."

Naslednjič soočenje izvedencev

Zagovornik Slobodnika, odvetnik Daniel Planinšec, se ni strinjal z ugotovitvami izvedenca cestno-prometne stroke Jožeta Škrilca, ki ga je sodišče na naroku 27. septembra pozvalo k dopolnitvi mnenja, tega bi moral dostaviti vsaj 10 dni pred minulo obravnavo, razpisano pred nekaj dnevi. A ta rok je zamudil in Planinšcu je ostal le en dan, da bi podal pripombe na dopolnitev mnenja, pripraviti se ni mogel niti drugi izvedenec, dr. Peter Vidmar, ki ga je povabila obramba.

"Gre za kršitev pravice do obrambe," je pribil Planinšec. Izvedenca bosta tako do besede prišla 17. januarja.

Komentarjev 11
  • fowler 12:58 30.november 2023.

    Verjetno so se nateraval celo pot od Črnomlja, hočejo pa prikazat kot da je Matko slučajno prehiteval...

  • Jakanejc 15:53 29.november 2023.

    Zmerjal ga je z Romom. Že obstaja razlog za to.

  • Avatar Zoran
    StarMačk 11:28 29.november 2023.

    Verjetno bi bilo bolj pošteno, če bi sodišče poizkušalo ugotoviti čigava krivda je večja, ne pa kdo je ali kdo ni kriv, ker kriva sta oba!? Neglede na končni sodni izid pa bo Matko, zaradi hipne odločitve, da mu je ...prikaži več pomembno na cesti dokazovati ego na način, da se je odločil za tvegano prehitevanje, moral celo življenje živel z zavestjo, da je uničil življenje in prihodnost enemu izmed svojih prijateljev..