Slovenija > Črna kronika
97 ogledov

Za poskus uboja matere le tri leta zapora

Jurij Cvilak D. P.
Sodišče omililo kazen: Jurij Cvilak bo čez slaba tri leta svoboden.

34-letni Jurij Cvilak bo za poskus uboja svoje 65-letne matere Anice Robin januarja letos v družinski hiši v Selnici ob Muri za zapahi preživel tri leta. Tako se je danes odločil petčlanski sodni senat pod vodstvom sodnice Tanje Rot, ki je pri izreku kazni upošteval, da je bila pri Cvilaku že v mladosti postavljena napačna diagnoza duševne nerazvitosti. Najmanjša zagrožena kazen za tovrstno dejanje je sicer pet let zapora, kolikor je predlagala tudi okrožna državna tožilka Romana Kac.

"Gre za očitano naklepno kaznivo dejanje, ki ga je obtoženi začel, a zaradi intenzivnega branjenja oškodovanke ni končal. Pri tem je bila njegova zmožnost imeti v oblasti svoje ravnanje zmanjšana zaradi blage možganske prizadetosti in sposobnosti obvladovanja čustvenih vzgibov," je v sklepni besedi dejala tožilka in dodala, da je bil Cvilak že pred tem do matere večkrat nasilen.

Intenzivno se je branila

"Skupaj je bilo najdenih devet vreznin, nekatere od njih so v predelu prstov poškodovale živčne snope, tako da je bila oškodovanka začasno nezmožna za delo, dalj časa je bila njena sposobnost za delo tudi zmanjšana," pa je sodišču pojasnil Erik Vrabič, sodni izvedenec medicinske stroke. Dodal je, da je bil k sreči nož brez sprednje konice, zato je skozi zimska oblačila tudi težje prodrl do kože. "Bi pa bilo v primeru, da se oškodovanka ne bi branila, njeno življenje ogroženo," je dejal Vrabič.

Potrebuje pomoč, ne zapora

Obramba je sicer menila, da ni mogoče zaključiti, da je imel obtoženi svoji materi namen vzeti življenje, saj je ravnanje posledica nepostavljenih mej v otroštvu in nepravilne ocene psihičnega stanja obtoženega. Zato bi bilo treba kaznivo dejanje prekvalificirati v povzročitev hude telesne poškodbe, čemur pa sodišče ni sledilo. "Bolj kot kazen zapora obtoženi potrebuje ustrezno strokovno pomoč, saj je treba nadoknaditi zamujeno," je menila Cvilakova odvetnica Bojana Kotnik, ki je predlagala tudi odpravo pripora, a bila tudi tu neuspešna. Sodba sicer še ni pravnomočna.

Komentarjev 1
  • svobodatrbovlje 17:05 16.avgust 2011.

    Bravo sodišče, zanima me koliko bi dobil tale Jurij Cvilak,če bi na primer hotel fentati kakšnega politika ali sodnika! Verjetno bi se takrat nihče ne oziral na njegove možgane! Torej poskušaj ubiti,najdi odvetnika,ki se ti bo pomagal narediti malo norega ...prikaži več in noro sodišče te bo oprostilo. Medtem pa oče,ki noče dati hčerke mami,ker jo njen oče spolno zlorablja,že 5 mesecev sedi v priporu.Bravo "pravna država"!