Slovenija > Črna kronika
227 ogledov

Za rop banke SKB bosta sedela 14 let

Slovenija 19.03.12, skb banka, sefi, foto: policijska uprava policijska uprava
Desetletje po ropu banke SKB je primer dobil pravnomočni sodni epilog.

Višji sodniki so v celoti pritrdili ugotovitvam okrožnega sodišča, da sta Dejan Vidmar in Sašo Nose skupaj s tremi sostorilci v noči na 1. november 2005 oropala trezor SKB, piše Delo. Oba sta tako pravnomočno obsojena na 14 let zapora.

Podrobnosti iz 37 strani dolge sodbe višjega sodišča za zdaj niso znane, po navedbah časopisa pa je jasno, da bosta Nose in Vidmar za zapahi preživela dolga leta, saj so višji sodniki v celoti pritrdili ugotovitvam prvostopenjskega sodišča.

Trije pomagači na prostosti

To se je julija lani strinjalo s specializirano državno tožilko Blanko Žgajnar, da je bil rop banke v središču Ljubljane dobro načrtovan in izpeljan. Tudi dokazov, da sta Vidmar in Nose v noči na 1. novembra 2005 skupaj z Radomirjem Cvijanovićem (ta je iz postopka izločen, saj organom pregona ni dosegljiv) ter še dvema, do zdaj neidentificiranima sostorilcema, v trezorju banke SKB vlomila v sefe, je bilo po navedbah časopisa več kot dovolj.

Tožilka Žgajnarjeva je za časopis izrazila zadovoljstvo z odločitvijo višjega sodišča.

Nose kot varnostnik pridobil potrebne informacije

Sodniki so tako po navedbah časopisa sklenili, da je Vidmar sodeloval pri ropu, Nose pa je bil takrat varnostnik v SKB in je pridobil vse potrebne informacije za izvedbo ropa ter seznam imetnikov sefov. Vidmarja so izdale sledi DNK in prstni odtisi na kraju zločina, Noseta pa z ropom povezuje več indicev.

Kot varnostnik banke je imel namreč dostop do sefov, tlorisa in gibanja varnostnikov, roparji so se po končanem delu odpeljali z njegovim avtomobilom, pri čemer so ključe vzeli s police, ne da bi kdo vprašal, kje je avto parkiran, dodaten indic pa sta sporočili SMS, ki ju je Nose izmenjal s Cvijanovićem.

Vračilo denarja razdelili na pet delov

Ker je bilo storilcev pet, je sodišče na pet delov razdelilo tudi denar, ki ga morajo vrniti kot protipravno pridobljeno premoženjsko korist. Nose mora tako plačati 1.370.809 evrov, Vidmar pa nekoliko manj, in sicer 1.352.909 evrov, saj so mu že prej zasegli avtomobil v vrednosti 15.000 evrov in 2900 evrov gotovine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.