Slovenija > Črna kronika
130 ogledov

Za smrt otroka med porodom dobil leto dni pogojno

zdravstvo Saša Despot
Ginekolog, ki je bil tudi predstojnik ginekologije, med porodom preslabo spremljal ctg zapis, za carski rez se ni odločil, otrok je umrl.

Tožilstvo je Dragu Sredanoviču očitalo, da je bil pri porodu, ki ga je kot specialist ginekologije vodil julija 2013, premalo skrben in je premalo skrbno spremljal ctg zapis, kjer je bila podana indikacija za carski rez, za katerega pa se ni odločil. Otrok je med porodom umrl, obtožnica pa je Sredanoviča bremenila malomarnega zdravljenja.

Dejanje priznal

Sredanovič, ki je dogodek obžaloval, je s tožilstvom podpisal sporazum o priznanje krivde. Tožilstvo je za Sredanoviča predlagalo eno leto pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo treh let, čemur je pritrdila tudi sodnica, četudi je zagrožena kazen do petih let zapora.

Upoštevala je predhodno nekaznovanost obdolženega dolgoletnega zdravnika, ki je bil v preteklosti tudi predstojnik ginekološko-porodniške službe v Splošni bolnišnici Jesenice. Na izrečeno pogojno zaporno kazen je vplivalo tudi to, da je Sredanovič dejanje priznal in ga obžaloval. "Vsakemu se lahko zgodi pri vsakodnevnem delu kakšna napaka, ki pa je bila žal v tem primeru usodna," je izpostavil Sredanovičev zagovornik Boris Grobelnik.

Starša umrlega otroka sta zoper Sredanoviča vložila tudi dva premoženjsko pravna zahtevka. Prvi v višini 1900 evrov se je nanašal na stroške ob smrti otroka, drugi v skupni višini 8000 evrov pa na duševne bolečine ob izgubi otroka in na fizične težave porodnice. Sodnica je starše glede zahtevkov napotila na pravdo, Grobelnik pa je povedal, da je bilo to vprašanje že rešeno preko zavarovalnice.

Licenco bo obdržal

Sredanovič današnje odločitve sodišča za medije ni želel komentirati. Potrdil pa je, da postopek na sodišču ne vpliva na njegovo zdravniško licenco. Tako Sredanovič, ki med številnimi bolniki velja za dobrega zdravnika, ostaja v jeseniški bolnišnici.

Še trije zapleti v jeseniški porodnišnici

V bolnišnici so poleti 2013 sicer obravnavali štiri zaplete na porodniškem oddelku. Poleg smrti otroka med porodom še dve smrti otroka v maternici pred prihodom v porodnišnico in smrt novorojenčka, ki je umrl pet dni po premestitvi v ljubljanski klinični center.

V bolnišnici so tedaj sestavili komisijo zdravstvenih strokovnjakov, ki je ugotovila, da so ekipe zdravstvenega osebja med vodenjem nosečnosti in porodov delovale skrbno in v skladu z veljavno klinično prakso, bolnišnici pa so priporočile razvoj in oblikovanje določenih kliničnih poti v porodništvu.

Kot so izpostavili v bolnišnici, so o opozorilnih nevarnih dogodkih temeljito razpravljali, jih analizirali in poiskali najboljše poti, da bi jih v prihodnje pravočasno zaznali in preprečili.

Komentarjev 1