Slovenija > Črna kronika
59826 ogledov

Za smrt policista Blaža obtožen njegov najboljši prijatelj

policijske nagrade Anže Petkovšek
V garderobi policijske postaje Krško je 5. decembra lani ugasnilo življenje komaj 25-letnega Blaža Lesjaka. Devetmilimetrsko službeno beretto naj bi sprožil njegov kolega v uniformi in specializirano državno tožilstvo je zdaj zoper njega vložilo obtožnico zaradi povzročitve splošne nevarnosti.

Blaž Lesjak in njegov sodelavec sta se dve leti skupaj usposabljala na višji policijski šoli in prvega oktobra lani tudi oba začela svojo prvo službo v Krškem. Na usodni ponedeljek sta se malo pred šesto zjutraj srečala v garderobi. Lesjak je končal nočno izmeno in se odpravljal domov, v okolico Ptuja, 21-letnik pa je začel z delom.

Strel med preoblačenjem

Med njunim preoblačenjem je odjeknil strel, krogla je zadela Blaža v prsni koš. Na pomoč so takoj priskočili drugi policisti, reševalci so ga hitro odpeljali v brežiško bolnišnico, a žal so bile poškodbe usodne.

"Ves čas smo upali, da le niso tako hude, in da se bo vse skupaj srečno končalo. Žal smo bili nekaj minut po sedmi uri obveščeni, da je naš sodelavec izgubil boj za življenje," je po tragediji povedal direktor novomeške policijske uprave Janez Ogulin.

V zdravstveni oskrbi je bil zaradi hudega šoka tudi 21-letnik, ki je očitno pritisnil na sprožilec in končal življenje svojega sošolca in menda najboljšega prijatelja, tega so 10. decembra v Vidmu pri Ptuju pokopali s policijskimi častmi. Težko si je predstavljati, v kakšni duševni stiski je zagotovo še danes.

Sodili mu bodo v Krškem

Kaj natančno se je dogajalo na postaji, je nato ugotavljal posebni oddelek za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili na Specializiranem državnem tožilstvu (SDT), notranjevarnostno preiskavo so uvedli tudi na generalni policijski upravi, kjer smo izvedeli, da postopki še niso zaključeni.

S SDT pa so nam sporočili, da so prejšnji teden, 18. aprila, zoper obdolženega na okrožno sodišče v Krškem vložili neposredno obtožnico "zaradi kaznivega dejanja povzročitev splošne nevarnosti po prvem, tretjem in petem odstavku 314. člena kazenskega zakonika".

21-letnemu policistu grozi večletna zaporna kazen.

Komentarjev 5
  • smejka 13:31 25.april 2023.

    Lahko je bilti pameten, če nisi soudeležen.Glede na to, da sta bila novinca, bi rekla, da so ju slabo izobrazili.A oni niso soodgovorni?Nekdo jima je podpisal spričevala.

  • Avatar lopov
    lopov 08:55 25.april 2023.

    Umor in uboj.. dve merili

  • Avatar Antikrist3
    Antikrist3 08:13 25.april 2023.

    30 let za umor!