Slovenija > Črna kronika
2506 ogledov

Za tragedijo na Mali Mojstrovki ne bo odgovarjal nihče

Plaz Mala Mojstrovka Gorska reševalna zveza Slovenije
Snežni plaz je lani v Župančičevi grapi v Mali Mojstrovki odnesel pet planincev, trije so bili huje poškodovani. Policija je prvič v samostojni Sloveniji spisala kazensko ovadbo zaradi neodgovornega vodenja v hribe, ki pa ne bo dobila sodnega epiloga.

Na lansko velikonočno nedeljo je Športno društvo Jeti iz Škofje Loke organiziralo vzpon na Malo Mojstrovko, in to kljub slabemu vremenu. Ko je sedmerica vstopila v Župančičevo grapo, se je utrgal plaz in odnesel peterico, ognila sta se mu samo vodja ture in še en udeleženec. Le po največjem čudežu smrtnih žrtev ni bilo, so se pa trije pohodniki huje poškodovali.

Helikopterji niso mogli poleteti

Pomagalo jim je 53 gorskih reševalcev iz sedmih društev GRS. Ker zaradi megle in sneženja helikopterji sprva niso mogli poleteti, so ranjence spustili po vrvi in jih nato prenesli 300 višinskih metrov nižje.

Mediji smo takrat poročali, da ni bila problematična samo izpeljava ture v takšnih vremenskih razmerah, ampak tudi dejstvo, da ŠD Jeti ni imelo ustrezne licence za vodenje po zahtevnem terenu. Oglasila se je tudi Planinska zveza Slovenije: "Žal so nevarne situacije prisotne v gorah ves čas, kar se je znova pokazalo ob tej hudi nesreči. Nevarnosti tudi usposobljeni vodniki ne morejo povsem izključiti, lahko pa jo omejijo. Planinska zveza Slovenije zadnja leta opozarja na problematiko vodenja planinskih tur brez ustrezne usposobljenosti vodnikov, ki v gorskem svetu vodijo brez primernih znanj in izkušenj."

Pomanjkanje utemeljenega suma

Policija je kazensko ovadila eno fizično in eno pravno osebo, vodjo ture in ŠD Jeti, vendar je novogoriško tožilstvo ovadbo zaradi povzročitve splošne nevarnosti zdaj zavrglo, kot je obrazložilo, "zaradi pomanjkanja utemeljenega suma v smeri naznanjenega kaznivega dejanja".

"Odločitev tožilstva potrjuje naše siceršnje zatrjevanje, da je imel Juš Avguštin, sicer član GRS Radovljica, več kot ustrezno znanje in izkušnje za vzpon. Glede na vse okoliščine proženja plazu, navkljub vsej potrebni skrbnosti, ni mogel predvideti. S tem je po naši oceni prevladal razum, saj so zlasti zimski vzponi v gorah vedno povezani z določeno stopnjo tveganja nesreče, ki se je žal ne da vedno predvideti in v celoti izključiti," je za Dnevnik pojasnil predsednik ŠD Jeti Miha Hauptman, zadovoljen, da je tožilstvo temeljito preučilo okoliščine nesreče in zavrglo kazensko ovadbo. Zanikal je tudi, da bi bile vremenske razmere takrat slabe.

Komentarjev 1
  • Pierre 19:14 22.maj 2024.

    Utemeljeno dvomim v pravičnost našega sodstva...