Slovenija > Črna kronika
772 ogledov

Za ugriz psa do 1.200 evrov kazni

Razno 03.03.13, pes na povodcu, pasji sprehod, povodec, foto: shutterstock Shutterstock
Nevaren pes je ugriznil drugega psa. Ker ga lastnik ni imel na povodcu in pes ni imel nagobčnika, bo sledila kazen. Zakon predvideva globo do 1.200 evrov.

Kranjski policisti so bili včeraj pozno popoldne obveščeni, da je na Bregu ob Savi v Kranju nevaren pes ugriznil drugega psa. Na kraju so ugotovili, da 62-letni skrbnik psa, ki je v preteklosti že ugriznil drugo žival, psa ni imel na povodcu, prav tako pes ni imel nagobčnika.  

Ker postopek še teče, lastniku še ni bila izrečena globa. 

Pse na povodec, sicer pade globa


Policisti ob tem opozarjajo, da so nevarne živali tiste, ki ogrožajo okolico zaradi svoje neobvladljivosti oziroma kažejo napadalno vedenje do človeka. Nevaren pes pa je tudi tisti, ki je že ugriznil človeka oziroma žival. Skrbniki morajo vedno in povsod zagotoviti fizično varstvo teh živali. To storijo tako, da imajo pse na povodcu in opremljene z nagobčnikom, da so psi zaprti v pesjaku ali objektu ter tako, da so v ograjenem prostoru z ograjo, visoko najmanj 1,8 metra, ki ima na vhodu opozorilni znak. Nevarnega psa ne smejo voditi osebe, mlajše od 16 let.

Kdor ne zagotovi fizičnega varstva nevarne živali, se kaznuje z globo do 1.200 evrov.

O pritožbah nad psi brez povodcev smo pred kratkim že pisali. Bralec se je pritožil nad čedalje več prosto izpuščenimi psi. 

Komentarjev 1
  • Trovlak 17:48 12.april 2014.

    Ja,ja,ja. Dokler represivni in izvršni organi ne bodo poskrbeli, da ljudem na dvorišča ne bodo nepooblaščeno vstopali zmikavti in si ogledovali objekte ter kradli žlebove in gorivo, do takrat bodo psi odvezani in posledično na preži za takimi kriminalci. Kdo ...prikaži več bo nekje bogu za hrbtom v vasi z nekaj prebivalci, do koder policisti potrebujejo vsaj 20 minut vožnje, varoval premoženje, če ne hud in krvoločen pes? Ni vse črno-belo in ne živijo vsi lastniki psov v modernih strnjenih naseljih s tisočerimi lučmi, kamerami itd. Pes je od nekdaj bil pri hiši, da varuje in opozarja na nevarnost, ampak novodobni sistem kjer vodilnim v državi paše, da se dela nered, da so kraje, izsiljevanja, kaos itd., hočejo to navado iztrebiti in tem bolj izpostaviti ljudi nevarnostim prevarantov, zmikavtov, roparjev...