Slovenija > Črna kronika
38748 ogledov

Zabodel bivšo taščo, nato mu je zaradi krvi postalo slabo

Nož Profimedia Fotografija je simbolična.
Čeprav je 31-letni A. Ž. večkrat zabodel nekdanjo taščo, ga ne bodo zaprli.

V ponedeljek, 11. oktobra 2021, je takrat 29-letni A. Ž. prišel v Selnico ob Dravi po 21-letno dekle, ki je nekaj dni prej prekinilo zvezo z njim, prepričan je bil, da so jo k temu nagovorili starši. Tedaj 48-letna T. K., mu ni hotela povedati, kje je hčerka, in takrat je ponorel.

Bivšo taščo je podrl na tla, jo brcal, udarjal v glavo. "Hudič babji, crknila boš tako kot jez," je vpil nanjo in jo z nožem večkrat zabodel. K sreči je zbrala še toliko moči, da je poklicala 112, to ji je rešilo življenje.

Presenetil ga je sneg

A. Ž. je po dejanju pobegnil, vendar so ga policisti po dveh urah izsledili na Klopnem vrhu in aretirali. "T. K. mi je odprla vrata. Vstopil sem, v stanovanju sem opazil še psa. T. K. ni hotela povedati, kje je moje dekle, njena hči. Pričela je nekoga klicati, jaz pa sem ji vzel telefon. Pričel sem jo brcati, brcnil sem jo tudi v glavo. Ne vem, zakaj sem vzel nož in jo zabodel. Govorila mi je, naj jih pustim živeti, jaz pa njej, da hočem videti T. Ko sem zagledal kri in zaznal vonj po krvi, mi je postalo slabo. Odšel sem in se z avtom odpeljal proti Vuzenici, nato sem se obrnil proti Radljam in hotel odpeljati na Ribniško kočo. Hotel sem storiti samomor. Policija mi je sledila, na cesti me je presenetil sneg in so me dohiteli ter vklenili," je po poročanju Večera pojasnil na pripornem naroku.

Izvedenec psihiatrične stroke dr. Matej Kravos je zaključil, da A. Ž. trpi za paranoidno shizofrenijo in zato v času kaznivega dejanja ni bil prišteven – takrat ni jemal zdravil – ter torej tudi ne kazensko odgovoren. Tožilka Nevenka Berdnik je predlagala varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja v zdravstveni ustanovi, sodni senat pod vodstvom Boštjana Polegeka pa je, ker naj ne bi bilo več ponovitvene nevarnosti, odločil, da zadostuje ambulantno zdravljenje s prostosti.

Ni več nevaren za okolico

Tožilstvo se je pritožilo na mariborsko višje sodišče, ki je sodbo res razveljavilo. V ponovljenem postopku so postavili še drugega izvedenca za psihiatrijo, dr. Petra Preglja, ki pa je ugotovil, da je bila sposobnost A. Ž. razumeti pomen svojega dejanja in ga obvladati zmanjšana, a ne bistveno. Torej je bil prišteven.

O dejanskem stanju obdolženca je nazadnje odločila komisija za fakultetna izvedenska mnenja mariborske medicinske fakultete, ki se je strinjala z dr. Kravosom – A. Ž. se zavoljo kronične duševne motnje ni bil sposoben obvladati, ker pa se je po dogodku začel zdraviti, ni več nevaren za okolico.

Tožilstvo je nazadnje popustilo in predlagalo enako kot zagovornik A. Ž., odvetnik Andrej Kac: obvezno psihiatrično zdravljenje na prostosti, ta ukrep lahko traja največ dve leti. Sojenje se je ta teden končalo tako kot prvič, se je pa vprašati, zakaj je bilo sploh potrebno, glede na porabljeni čas in visoke stroške, ki bodo bremenili proračun.

A. Ž. se je sicer lani vključil v socialnovarstveni program Ozare in tudi opravičil bivši tašči, ki posledice napada čuti še danes, vendar zoper njega ni vložila premoženjskopravnega zahtevka. 

Komentarjev 7
  • Majazmaja 09:32 12.julij 2023.

    Tip ima shizofrenijo, najmanj eno grozljivo nasilno epizodo, ki se je skoraj končala s smrtjo ženske, že ima za sabo. In ti "ljudje" ga bodo izpustili s pojasnilom, da se zdravi največ 2 leti?! Resno?! Tip je za na forenzično ...prikaži več psihiatrijo, ne pa za ven, med ljudi ...

  • mph2 09:28 12.julij 2023.

    Se pravi prihodnjič lahko tebi nič meni nič spet neha jemat tablete, naredi karkoli in spet ne bo nihče odgovarjal. Očitno imamo hud problem z zakoni, da takšne ni možno prisilit, da jemljejo zdravila, da ni rednega nadzora, če jih ...prikaži več jemljejo. Kdo ve koliko takih tempiranih bomb se še brez problema sprehaja med nami.

  • Plavi-mil 08:22 12.julij 2023.

    Pa taki psihiči kot ti tudi ne.