Slovenija > Črna kronika
6128 ogledov

Zagozdeni pod drevjem obležali hudo poškodovani

reševalna akcija Kolovrat gorski reševalci
1/3
Miljko Lesjak, GRS Tolmin
Planinki sta zdrsnili na ledeni snežni podlagi in se huje poškodovali.

Policisti PU Nova Gorica so bili v ponedeljek ob 11.46 obveščeni, da se je na markirani planinski poti med Kovačič planino proti točki Na Gradu, približno 200 metrov pod cesto na pobočju Kolovrata zgodila nesreča. Na višini približno 1050 metrov sta na poledeneli snežni podlagi zdrsnili dve planinki in se huje telesno poškodovali. 

Poškodovani planinki sta bili v skupini šestih planink iz Zgornjega Posočja, starih od 60 do 65 let, ki so se včeraj dopoldne odpravile po markirani planinski poti od Kovačič planine proti točki Na Gradu. Gre za 1115 metrov visok vrh sredi pogorja Kolovrata na državni meji med Slovenijo in Italijo na grebenu Kolovrata. 

Kot so ugotovili policisti, pohodnice niso bile ustrezno opremljene za hojo v zimskih razmerah, saj niso imele zaščitnih čelad, cepinov in derez. Obute so imele visoke planinske čevlje, uporabljale so tudi pohodne palice. 

reševalna akcija Kolovrat gorski reševalci | Avtor: Miljko Lesjak, GRS Tolmin Miljko Lesjak, GRS Tolmin

Okoli 11.35 so pohodnice prišle na zaledenelo snežno podlago v gozdu, v strmi klanec navzgor v levo serpentino. Kmalu zatem je 61-letni pohodnici, ki je bila tretja v koloni šestih oseb, zdrsnilo na ledeni snežni podlagi in je posledično začela nekontrolirano drseti po zaledeneli podlagi po strmem pobočju navzdol. Pomagati ji je želela 60-letna planinka, ki je hodila za njo, vendar je tudi ona začela nenadzorovano drseti po zaledenelem pobočju. 

Po 50 metrih drsenja je obe pohodnici zaustavilo podrto drevje, kjer sta obe zagozdeni pod drevjem obležali telesno poškodovani. Po prvih podatkih sta obe utrpeli hude telesne poškodbe. 

Eni od preostalih pohodnic je uspelo priti do obeh poškodovanih, da bi jima nudila pomoč. Takoj po nezgodi so druge pohodnice na pomoč poklicale pristojno reševalno službo. 

reševalna akcija Kolovrat gorski reševalci | Avtor: Miljko Lesjak, GRS Tolmin Fotografija je simbolična. Miljko Lesjak, GRS Tolmin

Na kraju je posredovalo 13 članov Gorske reševalne službe Tolmin in policist PP Tolmin, sicer pripadnik gorske policijske enote PU Nova Gorica. Obe poškodovanki so na kraju oskrbeli. Poškodovani pohodnici so nato z vojaškim helikopterjem odpeljali na nadaljnje zdravljenje v ljubljanski klinični center. 

Policisti opozarjajo, da je treba pred odhodom v gore preveriti razmere in upoštevati njihovo zahtevnost. "Vedno uporabljajte tudi opremo, primerno cilju in razmera. Vzroki nesreč so največkrat telesna in duševna nepripravljenost, pomanjkljiva in neustrezna oprema, neusposobljenost in pomanjkanje znanja o gibanju in pravilni uporabi opreme, nepoznavanje poti ter podcenjevanje trenutnih vremenskih razmer v gorah, kjer se srečujeta zima in poletje," opozarjajo policisti. 

Zdrs in padajoče kamenje sta že vrsto let na prvih mestih med vzroki nesreč v gorah. Da bi se nesrečam izognili, se je treba držati osnovnih pravil. V primeru nesreče, če lahko, takoj pokličite številko 112 ali številko 113. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 18:55 16.februar 2021.

    Vse opozorila o pravilni opremi ne zaležejo, ne zaležejo niti novice o nesrečah zaradi nespametnosti, o neprimernih razmerah za odhod v hribe. Reševalci pa svoje glave zastonj na prodaj nosijo. Ko bo potrebno reševanje plačati iz lastnega žepa, bo tudi ...prikaži veči brezglavih odhodov v hibe manj.

  • sam1 12:54 16.februar 2021.

    Stare "babe" bi morale počakati,da malo odtali in pokukajo zvončki na plan,ne pa riniti v led in sneg....

  • Boris 11:09 16.februar 2021.

    Bodite malo bolj realni in malo manj fantazijski. "Da bi se nesrečam izognili, se je treba držati osnovnih pravil." Moralo bi pisat "Da bi se POŠKODBAM izognili, ...". Nesreče se pač dogajajo, lahko pa veliko več naredimo na izogibanju poškodbam.