Slovenija > Črna kronika
21 ogledov

Zagožen se ni hotel zgovarjati

Sojenje Žurnal24 main
V zadevi Patria so danes na vrsti zagovori. Jože Zagožen se ni želel zagovarjati. Janša pravi, da mu Patria uničuje življenje.

Na sojenju v zadevi Patria so se danes začeli zagovori. Prvi je bil na vrsti nekdanji direktor HSE Jože Zagožen. Zagovarjati se ni hotel, to bo storil med samo obravnavo ali v zaključku. Namesto tega so prebrali zaslišanje, ki so ga kriminalisti z njim opravili marca 2009. Na zaslišanju je dejal, da ni zahteval nobene nagrade in da niti ni lobiral, tudi po tem ne, ko naj bi januarja 2005 razdelili vloge, po katerih naj bi bil Walter Wolf določen, da poskrbi za slovenske politike. V času tega domnevnega sestanka je bil v Avstraliji, je dejal Zagožen.

Janez Janša je dejal, da nikoli z nikomer od soobtoženih ni govoril o Patrii.

Direktor Rotisa Ivan Črnkovič pa je dejal, da posel, ki se ga omenja v enem od pisnih dokazov, kjer je bilo navedeno, da se profit deli na štiri dele, ni bil mišljen kot posel s Patrio, ampak posel z Biomaso. Obtožbe je označil za natolcevanje in laži. Dejal je, da ima veliko poslovno škodo in "da bo nekdo moral odgovarjati".  Kratici J. Z. in T. K.  pa naj bi označevali neka druga dva podjetnika. Leta 2005 naj bi se res dobili na sestanku, vendar zato, da bi končno dosegli to, da bi Patria Rotis  izbrala za izključnega zastopnika v Sloveniji.

Wolfa ni bilo

Petega obtoženega Walterja Wolfa tudi danes ni bilo na sodišče. Wolfov odvetnik Andrej Kac je ljubljanski okrajni sodnici Barbari Klajnšek pojasnil, da se je Wolf jeseni odločil za zdravljenje doma, torej v Kanadi. Po njegovih besedah naj bi se Wolf strinjal, da se mu sodi v odsotnosti, a je sodnica vztrajala, da Wolf ostane izključen iz postopka. Kacu je pojasnila, da je pogoj za sojenje v odsotnosti tudi to, da ga je sodišče že zaslišalo.

Na zadnji obravnavi je vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc končal z branjem 82 strani dolgega obtožnega predloga. Obtoženi bi morali še takrat podati zagovore, vendar so vztrajali, da obtožnega predloga niso razumeli.

"Patria mi uničuje življenje"

Po besedah Janše mu afera Patria že četrto leto zapored uničuje življenje. Po obravnavi je pojasnil, da so danes slišali za najave naslednjih narokov sojenja. Dvorana je po njegovih besedah rezervirana vsak ponedeljek naslednje leto, kar pomeni, da se bo "slovenskim davkoplačevalcem še naprej jemal denar iz žepa za neko farso, ki po vsakem naroku postaja še bolj očitna kot taka".

Glede vsebine današnjega zagovora je povedal, da je bila korespondenca med lobisti, ki je bila podlaga za obtožbo, "eno samo dvigovanje lastne cene, tudi za ceno velikih laži". V delu obtožnega predloga, ki se nanaša na Janšo, gre po njegovih besedah za prazno obtožbo. "Lahko bi se smejali, vendar to zame ni smešno. To meni že četrto leto uničuje življenje," je pojasnil.

Ponovno je izpostavil, da se mora braniti pred očitki, da je neugotovljenega dne na neugotovljenem kraju na neugotovljen način prejel obljubo nagrade za druge, da bi izkoristil svoj vpliv. "Zadeva je popolnoma absurdna, presega celo obtožbe iz prejšnjega režima, ko smo hodili na sodišče zaradi verbalnega delikta," je še poudaril Janša.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.