Slovenija > Črna kronika
3424 ogledov

Zakonca iz Kranja sta tako prinesla okrog zakonca s Krasa

denar bankovci štetje denarja
Kranjčana nista goljufala samo na Krasu, ampak tudi drugje po Sloveniji.

Kriminalisti PU Koper so junija zaključili dalj časa trajajočo preiskavo goljufije. Na Okrožno državno tožilstvo v Kopru so podali kazensko ovadbo zoper zakonca iz Kranja, ki sta pri trgovanju z vrednostnimi papirji za najmanj 100.000 evrov oškodovala zakonca s Krasa. 

Par s Krasa je na PU Koper prijavil zakonca iz Kranja. Izkazalo se je, da sta bila Kranjčana dejavna tudi na drugih območjih države, predvsem na območju Ljubljane. Zoper njiju je podalo ovadbe še šestnajst oseb, ki so utrpele premoženjsko škodo v višini več kot 570.000 evrov. 

Osumljena zakonca sta avgusta 2009 z lažnivim prikazovanjem in prikrivanjem dejanskih okoliščin dosegla, da je zakonski par s Krasa enega od osumljencev pooblastil, da je upravljal z njunim premoženjem. Pred tem sta zakonca s Krasa osumljencem izročila najmanj 50.000 evrov v gotovini.

Dve leti kasneje sta osumljenca oškodovancem predstavila izjemno ugodno in ne tvegano investiranje ter ju tako prepričala, da sta na bančni račun družbe iz Hongkonga nakazala še dodatnih 50.000 evrov. Osumljenca sta oškodovancema redno pošiljala pošto, v kateri sta lažno prikazovala donosnost naložb, da bi tako zakonca s Krasa ostala v zmotnem prepričanju, da so njuni denarni vložki varni in donosni. S tem početjem sta nadaljevala vse do leta 2017. 

Goljufija | Avtor:

Oškodovanca sta imela prek različnih spletnih strani investicijskih skladov dostop do stanja svojih vložkov, vendar nobeden od teh ni imel ustreznega dovoljenja in jih ni nadziral regulator trga vrednostnih papirjev. 

Osumljenca sta zakoncema s Krasa obljubljala donosno vlaganje in izplačilo vložkov z ustvarjenim donosom v roku, krajšem od leta dni. Ta rok se je nato iz različnih razlogov in boljših priložnosti prestavljal v prihodnost, tako da oškodovanca nista prejela nobenega izplačila. 

Kranjčana sta pri goljufanju izkoriščala tudi dolgoletno poznanstvo z zakoncema s Krasa, predvsem pa družbeni status, ki ga je na podlagi prejšnjih zaposlitev užival eden od osumljencev, karizmo in znanje s področja finančnih instrumentov. 

Za opisano kaznivo dejanje goljufije je predpisana zaporna kazen od enega do osmih let zapora.

Potencialni vlagatelji naj bodo previdni

Policija potencialne vlagatelje opozarja, naj bodo pozorni pri sklepanju tovrstnih poslov. Vedno naj preverijo, ali imajo subjekti, ki ponujajo vlaganja v investicijske sklade, ustrezna dovoljenja oz. pooblastila. 

V Sloveniji zakonodaja dovoljuje trženje enot investicijskih skladov osebi, ki ima dovoljenje Agencije za trg vrednostnih papirjev. Fizične osebe lahko enote skladov tržijo po pooblastilu družb, ki so od Agencije pridobile dovoljenje za opravljanje storitev in poslov v zvezi s finančnimi instrumenti v Republiki Sloveniji. Seznam teh družb in drugi seznami, ki urejajo področje trga finančnih instrumentov, so objavljeni na spletni strani agencije.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • sam50 08:32 02.avgust 2019.

    Ja,pohlep po lahkem zaslužku je že marsikoga spravil na beraško palico-potem pa jok in stok po medijih....

  • Avatar Maja Kajza
    marelica 18:55 01.avgust 2019.

    Kako lahko odrasel clovek 50.000€ izroci neznani osebi ? jaz se znancu ne posodim 500€.