Slovenija > Črna kronika
14 ogledov

Zakonca Karner naj bi izročili ZDA

Stavba v Celovcu, v kateri sta priprta zakonca Karner Anja Zupanc
Zakoncema Karner so podaljšali pripor, sodnik pa se je odločil za izročitev ZDA. Zakonca sta osumljena pranja denarja ter uvoza in izvoza anabolikov.

Zakonca Karner sta po zaslišanju oziroma podajanju stališč dočakala odločitev preiskovalnega sodnika. Izročili naj bi ju oblastem Združenih držav Amerike. Mihaela Karnerja so začeli zasliševati okrog 10. ure, njegovo ženo Alenko Karner pa uro kasneje. Oba pa sta v dvorano prišla skozi stranski vhod in tako proč od dometa kamer ter fotoaparatov.

Sodnik je imel na voljo tri možnosti: lahko bi dovolil njuno izročitev Združenim državam Amerike, lahko bi jo zavrnil, lahko pa bi odločitev preložil zaradi pridobitve dodatnih dokumentov. Obramba se bo na to pritožila.

Sodnik, ki je zaslišal zakonca Karner. | Avtor: Anja Zupanc Anja Zupanc
Odvetnik Karnerjevih Roland Grilc je pred tem za STA pojasnil, da morata biti za izročitev izpolnjena dva pogoja. Prvi pogoj se ugotavlja na osnovi dokumentov, ki jih pošlje država prosilka za izročitev, v tem primeru ZDA. Dokumenti morajo izkazati utemeljen sum storitve kaznivega dejanja. Drugi pogoj je, da je dejanje kaznivo v obeh državah, torej tako v Avstriji kot v ZDA, kar v tem primeru je.

Zakonca Karner s preprodajo zaslužila 38 milijonov

Mihaela in Alenko Karner je avstrijska policija aretirala 27. decembra v sodelovanju z ameriškimi in italijanskimi oblastmi zaradi domnevne prodaje dopinških preparatov prek spleta. Karnerjeva naj bi vodila mrežo preprodajalcev steroidov, z njihovo prodajo pa sta po ocenah avstrijske policije zaslužila okoli 38 milijonov evrov.

V okviru mednarodne preiskave so preiskovalci ugotovili, da so bila kazniva dejanja spletne prodaje dopinških preparatov storjena v različnih delih sveta, vendar ne v Sloveniji. Slovenska policija Karnerjeva medtem preiskuje zaradi sumov davčne zatajitve in pranja denarja. Slovenija za njuno izročitev ni zaprosila, so pa to storile ZDA.

Na odločitev sta zakonca čakala v priporu v Celovcu.

Komentarjev 7
  • Žurnalček 23:42 11.januar 2012.

    A lahko tale naša blesava država na hitro obtoži oba in jih zahteva od Avstrijcev. Pa mi v tem primeru zgubljamo najmanj 10.000.000 € neplačanih davkov . Tko bo pa USA pokasirala z astronomsko denarno kazen , namesto da bi ...prikaži veči jo SLO . Zapor pa itak ni važen.

  • Janko Kotnik 16:37 11.januar 2012.

    bistveno vprašanje

  • Janko Kotnik 16:16 11.januar 2012.

    blagor ubogim na umu, saj ne vedo kaj pišejo! prosim preberi komentar ddd123 in poskusi v svoji trdi križarski betici razumeti da mediji samo smetijo. lažejo podtikajo uporabljajo senzacionalistične floskule taki slovenceljni kot ti pa veselo komentirate in pljuvate ter ...prikaži več se škodeželjno naslajate