Slovenija > Črna kronika
6729 ogledov

Zamaskiran je prisedel k njej v avto, nato jo je posilil in še oropal

zloraba, dekle Shutterstock
Odločitev mariborskega sodišča.

Mariborsko sodišče je danes po priznanju dveh kaznivih dejanj ropa in posilstva za zaprtimi vrati na enotno kazen pet let in tri mesece zapora obsodilo 26-letnega hrvaškega državljana Aleksandra Miljuša. Sodnica Tanja Rot mu je ob tem po prestani kazni izrekla še petletni izgon iz Slovenije ter mu do pravnomočnosti sodbe podaljšala pripor.

Hrvata z začasnim bivališčem v Mariboru so policisti prijeli oktobra, potem ko je v Miklavžu na Dravskem polju zvečer zamaskiran prisedel v vozilo 22-letnega dekleta, ko je odhajala iz službe, in s pištolo zahteval, da je odpeljala s parkirišča. Med vožnjo jo je oropal, vmes pa jo prisilil še v kaznivo dejanje zoper spolno nedotakljivost. Po dejanju je vožnjo prevzel on in jo odpeljal na kraj, kjer se je vse skupaj začelo.

Miljuš naj bi bil sicer v Sloveniji odgovoren še za več drugih kaznivih dejanj, tokrat pa so ga obsodili še za septembrsko podobno dejanje, v katerem je prav tako v okolici Miklavža oropal še 36-letno žensko. Takrat je odprl vrata njenega vozila in od nje zahteval, da mu je izročila denarnico, ki jo je potem, ko jo je pregledal, odvrgel v kanal Drave in odpeljal.

Podrobnosti niso znane

Zagovornik obtoženega Igor Marinič je že na začetku današnjega predobravnavnega naroka zahteval izključitev javnosti, zaradi zaščite oškodovank sta se s tem strinjala tudi tožilec Zoran Klinc in odvetnik ene od oškodovank Davor Ozmec, sodnica pa je zahtevi ugodila.

Kaj točno se je dogajalo v obeh primerih, zato ni znano, je pa tožilstvo zanj v primeru priznanja predlagalo malenkost višjo kazen od tiste, ki jo je izrekla Rotova. Za vsako od treh kaznivih dejanj je namreč Klinc predlagal po dve leti zapora in izrek enotne kazni petih let in deset mesecev zapora. Sodnica je pojasnila, da se je za enega od obeh ropov odločila nekoliko znižati, saj naj ne bi bilo tako hudih okoliščin kot v drugem primeru.

Zloraba otrok 38-letni Maročan Slovenija Konec septembra iz zapora, nato dve posilstvi

Še drugi primeri

Obtoženega, ki se je razglasitvi sodbe izognil, je sodišče oprostilo stroškov postopka, odredilo izgon iz države za pet let, hkrati pa ugodilo tožilstvu in Miljušu zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti do pravnomočnosti sodbe podaljšala pripor.

Za Miljuša pa to še zdaleč ne pomeni konca sodnih postopkov v Mariboru, saj bo moral odgovarjati še vsaj za dve podobni kaznivi dejanji. Med drugim naj bi bil vpleten tudi v ugrabitev 37-letnega moškega, ki naj bi jo avgusta skupaj s še dvema osumljencema zagrešil v središču Maribora. Za omenjeno zadevo je tožilstvo vložilo zahtevo za preiskavo, druga pa je trenutno še v predkazenskem postopku.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Žurnalček 10:19 15.julij 2020.

    Ali ta država res ni sposobna zahtevati ob želji prošnje za začasno bivanje , potrdilo o NEKAZNOVANOSTI ! Za vsak Q Slovence jebete z dvema potrdiloma , a tujc je pa lahko psihopat z 10 umori , pa mu na ...prikaži več UE rečejo še dobrodošli v SLO !

  • tone51 20:19 17.december 2019.

    ma za posilstvo bi moral sedet 20 let in bi ga morali z električnim pendrekom posiljevat prvih 5 let

  • duc1 15:51 17.december 2019.

    Zdaj bo pa še 5let na hrani in stanovanju-kastracija