Slovenija > Črna kronika
18 ogledov

Zaprti Slovenci v svetu

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Točnega števila Slovencev, ki so zaprti po zaporih v svetu, nimamo.
“Število državljanov v zaporih že nekaj let dosega in tudi presega številko dvesto. Toliko jih je bilo v letu 2008, leta 2007 219, še leto prej pa 310 – večina jih je zaprtih v Evropi,” pravijo na ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ).

 

V Srbiji 28 ljudi

Jožef Keček, svetovalec na slovenskem veleposlaništvu v Srbiji: “Trenutno je v srbskih zaporih 28 slovenskih zapornikov oziroma pripornikov. Na podlagi njihovih izrecnih prošenj sem jih v zaporu letos obiskal 12 in v tej zvezi 25-krat ukrepal. V pretežni meri gre za premestitev v Slovenijo.” 

Ne javijo se vsi
Priprti državljani imajo po dunajski konvenciji pravico komunicirati z matično državo oziroma s konzularnim predstavništvom. Vendar se za to ne odločijo vsi slovenski državljani, zato MZZ točnega števila priprtih oziroma zaprtih nima. Na konzularna predstavništva se v večini primerov obračajo s prošnjo po premestitvi prestajanja kazni zapora v Slovenijo, pojasni Jožef Keček s slovenskega veleposlaništva v Srbiji: “Ukrepi se tičejo tudi zahtev po ureditvi razmer v zaporih, prosijo za pravne in druge  nasvete.”

Premestitev v Slovenijo
Kot pravijo na MZZ, tesno sodelujejo s svojci priprtih državljanov pri zagotavljanju pomoči, tudi s sodelovanjem s predstavništvi drugih držav EU, z obiski v zaporih za posredovanje sredstev in osnovnih potrebščin, saj si morajo zaporniki v nekaterih državah sami zagotavljati tudi hrano. “Za prenos prestajanja kazni pri nas se lahko odloči le zaprti sam, MZZ pa v tem postopku v sodelovanju s pravosodjem sodeluje pri posredovanju dokumentacije,” so še pojasnili.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.