Slovenija > Črna kronika
9 ogledov

Zaradi bombnega napada na hišo Jožice Boljte Brus mladeniču visoka kazen

sodišče Saša Despot
Matevžu Zajcu deset let in tri mesece zapora zaradi bombnega napada na hišo nekdanje tožilke. Zajca kaznovali za poskus uboja, povzročitve splošne nevarnosti in nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivom.

Ljubljansko okrožno sodišče je Matevža Zajca danes obsodilo na deset let in tri mesece zapora zaradi bombnega napada na hišo nekdanje tožilke Jožice Boljte Brus. Obramba napoveduje pritožbo.

Sodišče je Zajcu za poskus uboja tožilke izreklo sedem let zapora, za povzročitev splošne nevarnosti tri leta, za hrambo prepovedanih bom pa pol leta zapora. Kazen je še malenkost višja, kakor jo je predlagalo tožilstvo, obramba pa je predlagala Zajčevo oprostitev, češ da ni šlo za kazniva dejanja, ampak prekrške po zakonu o varstvu javnega reda in miru ter zakonu o orožju.

Na kraju pozabil eno od bomb

Napad se je zgodil 15. septembra lani, okoli 22.30, le tri dni zatem, ko se je Zajc vrnil iz zapora.

Boljte Brusova je bila v času napada v vetrolovu pred vhodnimi vrati, kar je Zajc po oceni sodišča vedel. Bomba je eksplodirala le 8,6 metra od vetrolova in po besedah sodnice Dejane Fekonja je le srečno naključje, da delci bombe niso poleteli proti nekdanji tožilki, saj bi jo lahko smrtno poškodovali.

Kot je dejala sodnica, napadalca najbrž ne bi nikoli odkrili, če ne bi ta na kraju dejanja pozabil eno od bomb.

Zanikal poskus uboja

Zajc je v zagovoru med sojenjem priznal dogodek, a zanikal poskus uboja. Pojasnjeval je, da je med čiščenjem domače ute našel nekaj starih jugoslovanskih bomb in jih na bolšjem sejmu želel prodati nekemu Miletu. Ta naj bi ga prosil, naj pred hišo odvrže bombo, da bi prestrašil neko žensko. Zajc pa da je prošnjo sprejel, saj mu je Mile ponudil službo. Naročnik napada naj bi mu tudi izročil dve bombi, ki mu jih je sam malo pred tem prodal.

Vendar še danes ostaja nedokazano, da omenjeni Mile sploh obstaja, policisti so po sodničinih besedah temeljito prečesali ljubljanski bolšjak, a edini Mile, ki so ga našli, ni ustrezal opisu, prav tako ni poznal ne Zajca ne tožilke in obratno.

Zajc naročilo za napad dobil v zaporu

Kljub temu pa je sodišče prepričano, da je bil napad naročen, Zajc pa da je naročilo zanj dobil v zaporu. Sam nikoli ni bil v nikakršnem odnosu z Boljte Brusovo, je pa z njo oziroma njenim nekdanjim delom povezanih kar nekaj zaprtih v zavodu, kjer je kazen prestajal Zajc. In Zajc je po mnenju sodišča tudi vedel, da je cilj napada tožilka.

 

Komentarjev 3
  • Avatar čavez
    čavez 17:49 26.junij 2015.

    Za isto dejanje bi J.J dobil samo opomin ali pa še to ne.

  • bugmenot 16:51 26.junij 2015.

    Ali ni zanimivo kako širok je pri nas razpon kazni v odvisnosti od tega kdo je oškodovanec in kdo storilec?