Slovenija > Črna kronika
0 ogledov

Zaradi iPhona skočil v smrt

Foxconn za Apple na Kitajskem, kjer je delovna sila poceni, izdeluje iPhone in i Žurnal24 main
Kitajski diplomant strojništva je mislil, da je dobil sanjsko službo: zaposlili so ga v tovarni Foxconn, kjer za Apple izdelujejo iPhone. Ni vedel, da bo njegova kariera kratka.

Petindvajsetletni Sun Danjong, ki je delal v oddelku za produktno komuniciranje, je na začetku meseca dobil 16 prototipov nove, doslej neznane četrte generacije iPhona. Čez čas je ugotovil, da je en aparat izginil neznano kam. Iskal ga je v podjetju in doma, a neuspešno. Ko je svojemu nadrejenemu izginotje prijavil, se je zanj začela nočna mora.

Apple je znan po tem, da na vse mogoče načine poskuša preprečiti uhajanje informacij o novih izdelkih iz podjetja in pogodbenih partnerjev. Tega so se zavedali tudi v Foxconnu, kjer so se zbali besnega odziva svojega naročnika. Če bi izginuli aparat prišel v roke konkurenci ali blogerjem, bi vse skrivnosti prihajajočega iPhona takoj zvodenele, Foxconn pa bi verjetno izgubil donosen posel (za Apple v Shenzhenu poleg iPhonov izdeluje tudi iPode) in tvegal težko tožbo.

Mobing po kitajsko
Iskanje izginulega iPhona so v podjetju začeli takoj in brez kompromisov. Foxconnovi uslužbenci so sum tatvine takoj usmerili na Suna. Trije varnostniki so nezakonito vdrli v njegovo stanovanje in ga premetali. V podjetju se govori, da naj bi s Sunom celo brutalno fizično obračunali, ga ustrahovali in za čas te "zasebne preiskave" zaprli neznano kam.

Sun pritiska ni zdržal, zato je sredi noči odprl okno in skočil v smrt.

Apple se je na tragičen razplet dogodkov že odzval in smrt mladega uslužbenca obžaloval. Hkrati so vse svoje partnerje pozvali, naj s svojimi zaposlenimi ravnajo dostojno in spoštljivo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.