Slovenija > Črna kronika
48 ogledov

Zaradi izlitja zapirali okna v bolnišnici

policija Anže Petkovšek
Na primorski avtocesti, natančneje na izvozu avtoceste pri Postojni, se je prevrnila cisterna. Prišlo je do izlitja vodikovega peroksida, po besedah bralke morajo zapirati tudi okna.

"Na izvozu se je prevrnila cisterna, ki naj bi prevažala peroksid. Ta se je razlil po cestišču. Policisti so še na kraju in dogodek preiskujejo. Zaenkrat še ni znano, zakaj je prišlo do nesreče," nam je povedala predstavnica s Policijske uprave Koper Anita Leskovec.

Da je prišlo do izlitja vodikovega peroksida, so za zurnal24.si potrdili na PGE Postojna. Edini ukrep, ki so so ga zaradi izlitja izdali, je bil zapiranje oken v bolnišnicah. To nam je potrdila tudi bralka, ki se trenutno nahaja v Postojni.

Iz cisterne naj bi po neuradnih podatkih izteklo nekaj sto litrov 50-odstotnega vodikovega peroksida. Ker izlite količine niso bile velike, ni nevarnosti, da bi se onesnažilo okolje ali da bi bilo ogroženo zdravje ljudi.

To so potrdili tudi v podjetju Belinka Perkemija. "Javnosti sporočamo, da  je vodikov peroksid oksidativna spojina, ki ob stiku z nekompatibilnimi materiali kot so zemlja, kamen, trava ipd. razpade na vodo in kisik. V tem primeru bi zaradi sproščanja kisika lahko prišlo do rahlo ožgane trave, drugih posledic za okolje pa tudi zaradi stalnega redčenja z vodo, ki so ga izvedli gasilci, ni pričakovati."

Preventivni ukrepi

Gre za običajen postopek, ki se sproži ob izlitju nevarne snovi, nam je povedal Darko But, direktor Uprave RS za zaščito in reševanje. "Prijavitelj na center za sporočanje sporoči, da gre za nevarno snov, ta nato obvesti gasilce, da gre za razlitje snovi, in potem vodja odloči, kateri bodo tisti ukrepi, ki jih bo izdal. Ti ukrepi se nato sporočijo na občino, ki obvesti občane."

Ukrepi, na katere opozori občina, se nato izvajajo do preklica oziroma dokler se nevarna snov ne odstrani. "Snov, ki je v cisterni, se prečrpa v neko drugo cisterno. Ko se z meritvami nato ugotovi, da ni več ogroženosti, se omejitev sprosti," nam je še povedal But.

Komentarjev 2
  • mufi 14:48 09.september 2011.

    Kam odide pa vodik ?

  • 1717 17:55 07.september 2011.

    Že spet napisana ena neumnost!!!V Postojni ni treba zapirati oken zaradi razlitja vodikovega peroksida. Nekdo ne zna osnovne kemije: ali gasilci ali novinar.Vodikov peroksid na toploti sprošča kisik, ostane voda.Pred kisikom pa vendar ne zapiramo oken, a ne?