Slovenija > Črna kronika
361 ogledov

Zaradi krutosti 30 let

Mirovič (na desni fotografiji) je pri žrtvi menda iskal tudi denar, pri tem pa s Žurnal24 main
Umor. Enega storilca so prijeli v prestolnici, drugega ob odhodu iz države.

Devet let po smrti Matjaža Volka, ki je ustreljen obležal v bližini Gramozne jame sredi Ljubljane, bosta za njegov umor v zapor za 30 let sedla Gregor Britovšek in Nenad Mirovič. “Na podlagi česa sva kriva, česa?” je Mirovič oporekal sodbi višjih sodnikov.

Po treh obravnavah sojenja, ki so ga znova začeli po tem, ko sta bila Britovšek in Mirovič oktobra 2008 na celjskem sodišču oproščena, višji sodniki o njuni krivdi za umor ne dvomijo več. “Umor po krutosti presega običajne umore pri nas in zato je tolikšna kazen edina pravična. Pri umoru iz koristoljubja večji delež krivde vendarle nosi Britovšek kot napeljevalec k umoru kot Mirovič kot dejanski morilec,” so ugotovili višji sodniki.

Dobil pištolo in denar
“Hvala lepa,” pa jim je ob izreku kazni zabrusil naročnik smrti. Ker namreč Britovšek znancu Volku ni mogel vrniti več kot 13 tisoč evrov dolga, je Miroviča s pištolo, 200 evri in 15 tisoč tedanjimi tolarji plačila poslal nad 25-letnega upnika iz Velenja. “Ustreljen je bil hladnokrvno v hrbet; morilec mu je prestrelil srce,” meni sodišče.

Policija takoj ponju
Britovšek in Mirovič sicer že četrti dan bivata v ljubljanskih priporih, ker bi se sicer kazni izognila. Neuradno naj bi sodišče policijo s tiralico ponju poslalo v petek zgodaj dopoldne, pri čemer naj bi Miroviča prijeli med vožnjo po prestolnici že nekaj ur pozneje. Britovšek naj bi se mu za rešetkami pridružil šele v soboto zjutraj, ko naj bi sicer že poskušal zapustiti državo in naj bi mu pobeg preprečili na mejnem prehodu Jelšane.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.