Slovenija > Črna kronika
44 ogledov

Zaradi podkupnin pridržali tri ljudi

Sodnik Milko Škoberne (Foto: Gregor Katič) Žurnal24 main
Celjski kriminalisti so v zaključni akciji preiskave več sumov jemanja podkupnine pridržali tri ljudi. Med njimi je tudi celjski okrožni sodnik Milko Škoberne.

Kriminalistična policija je v akciji na področju preiskovanja gospodarske kriminalitete in korupcije, v kateri sodeluje več kot 30 kriminalistov in policistov, zaradi zbiranja obvestil in dokaznih predmetov o obravnavanih kaznivih dejanjih trem osumljenim odvzela prostost in jih pridržala.

Pridržali naj bi okrožnega sodnika
Po naših podatkih so se hišne preiskave začele ob šesti uri zjutraj. Celotno akcijo pa vodi Nacionalni preiskovalni urad.

Rami%C4%8D logistika, preiskava, Celje | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Po neuradnih podatkih naj bi kriminalisti pridržali celjskega okrožnega sodnika Milka Škoberneta s kazenskega oddelka ter odgovorni osebi iz Komunale Laško (po naših podatkih naj bi šlo za direktorja komunale Marjana Salobirja) in celjskega podjetja Logistika Ramič. Škobrnet je že bil v Ljubljani, k preiskovalnemu sodniku pa naj bi bil prepeljan jutri.

Da je med pridržanimi tudi Škoberne, je potrdil predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša. Po njegovih besedah dogodek preiskuje posebna skupina – sodnik je osumljen kaznivega dejanja v zvezi z zlorabo sodniške funkcije. V primeru, da bo uveden kazenski postopek, bodo sodnika suspendirali, je še dejal.

"Absolutni interes in tudi ena od prioritet sodstva je, da se takšne pojave oziroma takšna dejanja učinkovito raziščejo in se glede na morebitne ugotovitve tudi sankcionirajo," je dejal Masleša.

Kot pravi, je omenjeni primer dokaz, da ni nihče nedotakljiv in da postopki veljajo za vse enako. V predkazenskem postopku je namreč sodeloval tudi preiskovalni sodnik iz okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je izdal odredbe za posamezne ukrepe.

Kljub preiskavi na Okrožnem sodišču v Celju vse obravnave potekajo nemoteno, preklicane so le Škobernetove obravnave.


sodi%C5%A1%C4%8De, obravnava | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Na dogodek so se že odzvali na ministrstvu za pravosodje. Kot je ob robu vladnega obiska Podravja na Ptuju povedal državni sekretar Boštjan Škrlec, je bil doslej zgolj obveščen o tem, da je bila odvzeta prostost sodniku celjskega okrožnega sodišča, in sicer zaradi suma, ki je povezan s korupcijo.

"Več v tej fazi postopka ne morem povedati, lahko pa rečem, da je takšen dogodek vreden vsega obžalovanja. To dokazuje, da noben sistem ni sam po sebi naravno imun na korupcijo, žal tudi pravosodni ne. Je pa v tej nesrečni zgodbi dobra okoliščina to, da je tako dejanje odkrito ter da ga organi pregona in sodstvo obravnavajo," je dejal Škrlec.

Kot je dodal, je pomembno, da bodo ti organi svojo nalogo preiskave in procesiranja takega dejanja, če je do njega res prišlo, zaključili v čim krajšem času.

Policisti še na terenu
"Operativne aktivnosti kriminalistične policije na terenu še vedno potekajo, v naslednjih dneh pa se bo nadaljeval popis in pregled zasežene poslovne dokumentacije, računalniške opreme ter drugih predmetov in podatkov, ki so bili zaseženi pri izvajanju hišnih preiskav oziroma zbiranju obvestil v predkazenskem postopku,"
so zapisali v PU Celje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.