Slovenija > Črna kronika
6393 ogledov

Zdravil Fidela Castra in kardinale, Slovenka je umrla

Zdravniki Profimedia
Hrvaški zdravitelj Franjo Keleminović, znan kot doktor Oskar, bo v zaporu sedel eno leto.

Sedeminšestdesetletni Zagrebčan Franjo Keleminović se je v preteklosti hvalil s slavnimi nekdanjimi pacienti, omenjal je vatikanske kardinale in predsednike držav ter vlad, denimo Fidela Castra, Silvia Berlusconija, Borisa Jelcina in našega dr. Janeza Drnovška. V Sloveniji pa je dobro desetletje zdravil tudi običajne smrtnike, med njimi 52-letno ravnateljico osnovne šole z območja Ajdovščine. Po njeni smrti so ga obtožili mazaštva in oderuštva.

Franjo Keleminović | Avtor: Leo Caharija/ Primorske novice Franjo Keleminović Leo Caharija/ Primorske novice
Post in klistirji

Primorka je leta 2013 zbolela za hitro napredujočim rakom na želodcu. Zdravniki so jo napotili na kemoterapijo, a dali tudi vedeti, da ji ni več pomoči. S tem se ni mogla sprijazniti, zavrnila je zdravljenje in se obrnila na doktorja Oskarja, kot si je vzdevek nadel Keleminović, in ta ji je predpisal strogi post, klistirje, zeliščne pripravke, za vse pa predložil masten račun za 21.900 evrov. Njegovi zvarki naj bi pač vsebovali sila redko snov, ki uničuje rakave celice.

Pedagoginja je le zbrala denar, celo na banki so ji odobrili posojilo, čeprav so vedeli, da je na smrt bolna, a ozdravela ni, zaradi pljučne embolije je umrla septembra istega leta.

Keleminović je na okrožnem sodišču v Novi Gorici zatrjeval, da ga je bolnica prosila zgolj za nasvete o zdravi prehrani in higieni, ne pa za zdravljenje, s katerim da se niti ne ukvarja, poleg tega je bil njen rak že v četrtem stadiju. Skratka, njegovi napotki da niso pripomogli k njeni smrti.

Ponarejena diploma

Mazaštva so ga lani oprostili, zaradi oderuštva pa obsodili na leto dni pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let, 78.871 evrov denarne kazni, svojcem pokojne bi moral tudi vrniti slabih 22 tisočakov.

Na sodbo sta se pritožili tako višja državna tožilka na okrožnem sodišču v Novi Gorici Damijana Bandelj kot Keleminovićeva zagovornica Varja Holec iz odvetniške družbe Mramor, Sorta & Holec. Senat višjega sodišča v Kopru je pred kratkim odločil o njunih pritožbah.

Doktor Oskar je dokončno oproščen mazaštva, ker se je ravnateljica že pred srečanjem z njim trdno odločila, da ne bo sprejela sistemskega zdravljenja s kemoterapijo in operacijo. So mu pa pogojno kazen enega leta zapora zaradi oderuštva spremenili v pravi arest – sedel bo torej eno leto, plačati mora še 1.575 evrov sodne takse.

Poprej jo je sicer enkrat že odnesel s pogojno kaznijo. Trdil je namreč, da je medicinsko izobrazbo pridobil v Odesi v Ukrajini. Sodišču je tudi predložil diplomo s tamkajšnje univerze, a so ugotovili, da je lažna, saj ga v evidenci nekdanjih študentov niso našli. Kljub njegovim ugovorom, da te do leta 2000 niso vodili računalniško in je bil njegov dokument uničen v enem poprejšnjih ukrajinsko-ruskih spopadov, so ga zaradi ponarejanja listin obsodili na tri mesece pogojnega zapora s preizkusno dobo leto in pol. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Pepe007 10:38 06.junij 2023.

    Žal še zdaleč ni zdravila za vsako bolezen ... Tudi, če je človek relativno mlad. Ni prav, da zlobneži to izkoriščajo. Na nas potencialnih "potrošnikih" prevarantov pa je, da smo sposobni sprejeti tisto, kar nam življenje tudi grenkega ponudi.

  • Kmodri 09:38 06.junij 2023.

    Očitno je, da ko so ljudje v stiski se oprimejo vsake bilke. Žal je pogosto napačna!

  • Naklonsky 08:38 06.junij 2023.

    Očitno imajo tudi nekateri šolniki težave z IQ!