Slovenija > Črna kronika
6971 ogledov

Zdravniki mastno služili z izdajanjem lažnih spričeval

Zdravniki Profimedia
Višje sodišče v Kopru potrdilo krivdo treh zdravnikov, Bojana Lovšeta, Tihomirja Pešića in Marjane Grosek Pšeničnik.

Koprska okrožna sodnica Tatjana Pavlovec je decembra lani razglasila sodbo trem zdravnikom, Bojanu Lovšetu, Tihomirju Pešiću in Marjani Grosek Pšeničnik, obtoženim, da so voznikom in kandidatom za voznike kar šest let izdajali nelegalna zdravniška spričevala, na katero pa so se pritožili, prav tako tudi tožilstvo.

Bojan Lovše | Avtor: Žurnal24 Bojan Lovše Žurnal24
Pacienti naj bi bili res pregledani

Po obtožnici naj bi od leta 2008 do 2014 voznikom in kandidatom za voznike izdali 2572 lažnih zdravniških spričeval. Toda Lovše je imel pooblastila za zdravniške preglede in izdajo spričeval, soobtožena pa ne. V Izolo naj bi zgolj poslal svoj pečat in faksimile podpisa, v Ljubljano pa žig svoje ambulante na praznih obrazcih.

Pešić je na sojenju priznal, da na vseh kartonih ni njihova pisava, ampak še dve različni in tretji podpis, tega na nekaterih niti ni bilo. Pojasnil je, da je bila kriva šlamparija in je pozabil podpisati, a pacienti da so bili res pregledani. Mimogrede: nekatere voznike, ki so jim odvzeli vozniško dovoljenje, je napotil na samoplačniške psihosocialne delavnice, ki jih je izvajal sam.

Klobčič se je začel odvijati, ko so nekaj voznikov na upravni enoti obvestili, da so spričevala neveljavna, čeprav so jih plačali, res nekaj ceneje, kot bi jih v pooblaščeni ustanovi, in so morali na pregled še enkrat. Drugi so se vozili s ponaredki v dobri veri, da je vse v redu. Zdravniki so krivdo zavrnili, češ da so delali po črki zakona in strokovno.

Izdal 1560 spričeval

Včeraj je vse štiri pritožbe obravnaval senat višjega sodišča v Kopru, ki ga je vodila višja sodnica Mara Bristow, in tudi že izrekel sodbo. Zakaj že takoj, je po poročanju Primorskih novic pojasnil višji sodnik Aleš Arh: za Lovšeta je očitano dejanje ponarejanja poslovnih listin od razglasitve sodbe že zastaralo in bodo stroški postopki v tem delu bremenili državni proračun.

Sicer pa je senat ugodil samo pritožbi tožilstva, ki sta ga zastopali višja tožilka Nataša Valentič Kuštra in okrožna Vesna Medica. Za Pešića so zdaj upoštevali več, 1560  izdanih spričeval, in mu za ponarejanje poslovnih listih ponovili kazen štirih mesecev zapora, za posebne primere ponarejanja listin pa jo z enega leta in dveh mesecev aresta zvišali na leto in pet mesecev. Enotno kazen leto in sedem mesecev zapora bo lahko odslužil s 1150 urami dela v splošno korist, plačati bo moral 8000 evrov denarne kazni (2000 več kot prej) in vrniti 34 tisočakov nezakonitega zaslužka – po prvi sodbi bi jih le 19.

Lovše bo zaradi zlorabe uradnega položaja svoje leto in 10 mesecev aresta odslužil  s 1330 urami v splošno korist in vrnil slabih 10.000 evrov, Grosek Pšeničnikova pa ostaja pri prejšnji kazni, letu in štirih mesecih zapora oziroma 970 urah dela v splošno korist, ob tem pa mora plačati še štiri tisočake denarne kazni in vrniti 26.000 evrov nezakonitega zaslužka.

Sodba je že pravnomočna.

Komentarjev 12
  • Kmodri_ 00:15 25.maj 2024.

    Dosmrtno odvzeti licence!

  • Idioti 16:28 24.maj 2024.

    Mene samo zanima ali so vsi , ki so kupili zdravniške ŠE ENKRAT PREGLEDANI in to pred komisijo !

  • Soljatar 16:00 24.maj 2024.

    me ne moti, če imajo dohtarji kakšen evro več v žepu, ker dejansko rešujejo življenja...lahko bi šli v Ameriko kjer bi imeli 20.000 dolarjev osnovne plače na mesec...moti pa me da neke tine gaber, roberti golobi, zorani jankovic in njegovi ...prikaži veči sinovi uživajo luksuzno življenje, to me pa moti in tem bilo pa dejansko treba vse pobrat kar imajo in njihovim družinskim članom zraven...