Slovenija > Črna kronika
12 ogledov

Zdravniki se borijo za njegovo življenje

jadralno padalo Shutterstock
Padalcu, ki je včeraj pristal na minskem polju, so zdravniki morali amputirati nogi. Nameravali so ga prepeljati v Slovenijo, a do tega zaradi poslabšanja njegovega stanja ni prišlo.

Stanje poškodovanega slovenskega padalca, ki je včeraj pristal na minskem polju, se je v ponedeljek tekom dneva močno poslabšalo. Tiskovna predstavnica Kliničnega centra v Sarajevu Bilijana Jandrić nam je povedala, da so zaradi tega odpovedali njegovo premestitev v ljubljanski klinični center.

Poškodovanega so morali še enkrat operirati zaradi krvavitev. Zdravniki so mu morali amputirati obe nogi, iz trebušne votline pa mu odstranjujejo delce mine. Več informacij o njegovem zdravstvenem stanju bo znanih jutri.

Nameravali so ga prepeljati domov

Jandrićeva nam je v zgodnjih popoldanskih urah dejala, da so pacienta uspavali in da čaka na prevoz v Slovenijo. "Stopili smo v kontakt s slovenskim veleposlaništvom in se dogovorili s Kliničnim centrom, da pacienta zaradi težkih poškodb raje prepeljamo v Ljubljano," je za zurnal24.si dejala Jandrićeva.

"Včeraj, ko smo ga sprejeli v bolnišnico, je bil v groznem stanju, stanju šoka, izgubil je veliko krvi. Ima hudo poškodovane noge pod kolenom. Poškodovane so tako kosti kot tkivo. Ima prave vojne rane," je povedala Jandrićeva in dodala, da so z operacijo poskušali obdržati obe nogi, a še ni jasno, ali bo lahko noge lahko uporabljal. "Odločili smo se, da ga premestimo v Klinični center Ljubljana, kjer bodo bližje tudi starši, ki se bodo lahko odločili o amputaciji, v kolikor bo potrebna."

Noge mu niso amputirali

Dopoldne nam je vodja Gorske reševalne službe BiH Adnan Podžo povedal, da padalcu na srečo niso amputirali nog, je pa utrpel hude poškodbe.

"Srečni smo, da ni prišlo do amputacije nobenega uda. Dobil je večje količine krvi in je trenutno stabilen. Nahaja se na intenzivni negi in je izven življenske nevarnosti," je za zurnal24.si o včerajšnjem nesrečenem pristanku Slovenca na minskem polju, povedal Podžo.

Na srečo se je dobro končalo

Zdravstveno stanje padalca se je spremenilo v zelo kratkem času. Še dopoldan o premeščenju v Slovenijo ni bilo govora. "Kdaj bo premeščen v Slovenijo še ne vemo. Najprej moramo poskrbeti za njegovo stanje. Na srečo se je vse skupaj dobro končalo. No, kolikor se je lahko. Na obeh nogah ima opornice, ki pomagajo pri zdravljenju. Z medicinskega vidika smo naredili vse. Sedaj je le še vprašanje časa njegovega okrevanja."

Ostali se počutijo dobro

"Ostali štirje Slovenci se počutijo dobro. So pa v velikem šoku zaradi dogodka. Predvsem eden izmed njih ima težave, saj se je nahajal na minskem polju za ponesrečencem, a mu ni mogel pomagati. Zdi se mi, da sta brata. Torej je brat gledal brata kako trpi in krvavi, pa mu ni mogel pomagati. Ostali trije pa se niso nahajali na minskem polju in tudi niso bili življenjsko ogroženi," je še povedal Podža.

Premalo vidne oznake

Pojavila so se tudi ugibanja, zakaj so se padalci odločili za pristanek na minskem polju, ali res niso mogli pristati kje drugje. Podžo je za spletni portal zurnal24 pojasnil, da so bila minska polja označena, vendar z majhnimi tablami, ki so vidna tistim, ki se gibljejo po tleh po označenih poteh. Iz zraka teh tabel ni mogoče videti. Povedal pa je še, da so bili slovenski padalci pred poletom v stiku z lokalnim društvom jadralnih padalcev. Dodal je še, da Slovenci, stari "nekaj čez 20 let" sicer niso bili brez izkušenj, "stari mački" med padalci pa spet niso bili.

Komentarjev 11
  • robocop 16:25 01.november 2011.

    da te ni sram idiot kaj pišeš tukuj

  • privat 07:04 01.november 2011.

    gec..a vidiš vašo mongoloidnost??..še danes stradajo ljudje zaradi miselnosti oveliki trofazni državi..

  • toiler 00:23 01.november 2011.

    Glede usposobljenosti:Po mojem imajo v Sarajevu veliko več znanja z oskrbo poškodb zaradi orožja, kot naši zdravniki. So imeli veliko časa in prakse... Žal. V tem primeru bi jim bolj zaupal