Slovenija > Črna kronika
10 ogledov

Želel je pobrati zavarovalnino

Eksplozija v Mariboru
1/7
Bralec Tadej
Policijska preiskava avgustovske eksplozije hiše v Mariboru je pokazala, da je 41-letni moški tri moške napeljal k temu dejanju, ker se je nadejal izplačila visoke zavarovalnine.

Enainštiridesetletnik je tri hrvaške državljane, stare od 27 do 33 let, napeljal k temu, da so 21. avgusta ob njegovi pomoči z eksplozijo uničili stanovanjsko hišo, v kateri je prebival s svojo družino.

Kriminalisti so pri ogledu ugotovili, da so storilci vlomili v vsaj en objekt, ga polili z vnetljivo tekočino in zažgali. Pri tem je zaradi koncentracije hlapov vnetljive tekočine in zraka prišlo do eksplozije, ki je močno poškodovala manjšo stanovanjsko stavbo in lažje sosednjo. Manjši objekt je zajel požar. V neposredni bližini je bil najden 30-letni moški, ki je bil huje telesno poškodovan in je utrpel hujše opekline po vsem telesu. Na zdravljenje so ga odpeljali v mariborski UKC.

Cilj je bila zavarovalnina

Osumljenec se je nadejal, da bo po eksploziji dobil zavarovalnino v višini najmanj 200 tisoč evrov. Kot se je izkazalo, je namreč letos februarja za stanovanjsko hišo sklenil zavarovanje v vrednosti 300 tisoč evrov. Dan po opravljenem ogledu kraja kaznivega dejanja je podal prijavo škode na nepremičnini.

Preiskava je pokazala, da trije hrvaški državljani brez njegove pomoči ne bi mogli izvršiti kaznivega dejanja. Trojica je osumljena storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, ker so izvedli nevarno dejanje, pri katerem je bil ogrožena varnost ljudi in premoženje velike vrednosti. Ker sta dva storilca po dejanju pobegnila na Hrvaško, so pri preiskavi aktivno sodelovali tudi hrvaški kriminalisti in tožilstvo. Preiskava še ni zaključena in se nadaljuje.

Slovenec, zoper katerega je bil odrejen pripor, je osumljen storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti po 1., 2. in 4. odstavku 314. člena kazenskega zakonika, v zvezi s 37. in  38. členom kazenskega zakonika. Dejanje je imelo za posledico hudo telesno poškodbo in veliko premoženjsko škodo. Za kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti po prvem odstavku 314. člena kazenskega zakonika je predpisana kazen zapora do petih let, po drugem odstavku od enega do osmih let in po četrtem odstavku do deset let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.