Slovenija > Črna kronika
98 ogledov

Ženska umrla zaradi ožiga meduze

Portugalska ladjica ima desekrat močnejši strup kot navadne meduze. (Foto: Shutt Žurnal24 main
Na Sardiniji je za posledicami ožiga meduze umrla 69-letna Italijanka.

Maria Furcas je po srečanju z meduzo uspela priplavati do obale, nato pa je padla v anafilaktični šok in reševalci ji niso mogli več pomagati. Do napada meduze je prišlo v kraju Porto Tramatzu v bližini Cagliarija na vzhodni obali Sardinije. To naj bi bila prva smrt v Evropi zaradi ožiga meduze.

Nesrečno žensko je ožgala portugalska ladjica (Physalia physalis), ki je sicer prisotna v Atlantiku, zaplava pa tudi v Sredozemlje. Njene lovke so dolge tudi do 20 metrov in spada med precej nevarne vrste meduz, saj je njen strup v ožigalkah za ljudi zelo boleč.

Biologi so povedali, da se je portugalska ladjica namnožila predvsem ob atlantskih obalah Španije, od koder poročajo o okoli 700 ožigih kopalcev. Biologom ni povsem znano, zakaj so se meduze letos tako namnožile, domnevajo pa, da naj bi šlo predvsem za posledico globalnega segrevanja ozračja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.