Slovenija > Črna kronika
63 ogledov

Zloma hrbtenice niso jemali resno

Devetošolka bi morala v soboto zaplesati in se veseliti s sošolci na valeti, zda Žurnal24 main
Huda nesreča. Oče ponesrečenke pravi, da navzoči pri nesreči s prstom že kažejo drug na drugega.

Oče devetošolke, ki se je v sredo hudo ponesrečila pri vaji šolske evakuacije – zlomljeno ima hrbtenico –, je prepričan, da bo za nesrečo moral nekdo odgovarjati. "Če ne drugače, se bomo pogovarjali prek odvetnika," je pojasnil oče ponesrečene deklice, ki vsa v mavcu leži v ptujski bolnišnici.

Bolnišnica potrdila zlom
Kot smo prvi poročali že včeraj, se je nesreča zgodila na OŠ Breg pri Ptuju. Evakuacijsko vajo, ki so jo v okviru šole organizirali gasilci, je prekinila huda poškodba učenke. Otroci so s prvega nadstropja šole skakali na blazino skočnico, dekle pa si je pri doskoku zlomilo hrbtenico. Poškodbo so potrdili tudi v Splošni bolnišnici dr. Jožeta Potrča Ptuj.

"Niso je jemali resno"
"Razen razrednika ni z nami v stik stopil še nihče, niti policija ali gasilci niti ravnatelj. Še zdaj ne moremo dojeti, kaj se je zgodilo naši hčeri in kakšno srečo je imela, da ni ohromela," je za Žurnal24 razburjen pojasnil njen oče in dodal, da šola in gasilci krivdo valijo drug na drugega.

Inšpektorat na delo
Obžalovanje. Ravnatelj Milan Fakin, ki dogodek obžaluje, nam je pojasnil, da se zaveda tudi svoje odgovornosti. Na ministrstvu za šolstvo in šport so bili o nesreči obveščeni v sredo po 16. uri. "Inšpektorat RS za šolstvo in šport si bo ogledal kraj dogodka," je povedala Katja Pegam z omenjenega ministrstva. Ogled naj bi bil danes. Fakin je še dejal, da so starši podpisali soglasje za sodelovanje v evakuaciji. "Zdaj se izgovarjajo na podpis. Moj otrok bo več mesecev negibno ležal v mavcu. Nikjer ni pisalo, da bodo skakali na blazino s prvega nadstropja šole," je odgovoril učenkin oče.

Od gasilcev, ki so bili na kraju nesreče, smo neuradno izvedeli, da so deklici takoj nudili pomoč in jo odnesli z blazine, a oče dekleta je dogodek opisal drugače: "Sama je povedala, da je sprva niso jemali resno, ko je tožila o hudih bolečinah v hrbtenici. Celo z blazine naj bi se skotalila sama. Odnesli so jo v senco, kjer je na zdravniško oskrbo čakala več kot 20 minut." Otroci so mu povedali, da so jim gasilci samo razložili, kako naj skočijo, nihče pa jim skoka ni prikazal.

Jo bodo prepovedali?
Gasilci, s katerimi smo se neuradno pogovarjali, so dejali, da se skočnica za vaje ne uporablja več. "Po podobni nesreči na Bledu smo izdali priporočilo, naj se uporablja previdno, a je nismo prepovedali. Veliko vaj izvedemo, a se to še ni zgodilo. Menim, da se je nesreča zgodila zaradi nerodnega doskoka. Lahko zagotovim, da so gasilci varnost zagotovili," je povedal Matjaž Klarič, poveljnik Gasilske zveze Slovenije (GZS). Dodal je, da dogodek obžalujejo in da bodo po preiskavi premislili, ali bi uporabo skočnice prepovedali.

Preiskava še v teku
Policijska preiskava za zdaj še poteka. "Po do zdaj zbranih informacijah smo ugotovili, da se kaznivo dejanje izključi. Čakamo še na priporočilo o neuporabi skočnice s strani GZS," je pojasnil Bartolo Lampret s Policijske uprave Maribor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.