Slovenija > Črna kronika
16708 ogledov

Zobozdravnik je bil v času tragedije na heroinu

Zobozdravnik iStockphoto
Ivan Rajević, ki je že sedel zaradi poskusa uboja nekdanje žene, zdaj pa je tik pred obsodbo zavoljo poskusa umora bivše partnerke, je naposled podal svoj zagovor. Ta je bil dolg in čustven.

38-letni Ivan Rajević, čigar zobozdravstvene storitve so sicer hvalili pacienti v njegovem rodnem Laškem, Velenju in Celju, je najprej, spomladi 2017, v bloku v knežjem mestu napadel soprogo, mamo njunih dveh otrok, s katero sta bila že v ločitvenem postopku. Lotil se je je z nožem, a je k sreči posredoval eden od stanovalcev in jo rešil. Rajević je priznal krivdo in odsedel štiri leta, že med prestajanjem kazni na Dobu pa navezal stike s Suzano M. Dva meseca po njegovem prihodu na prostost sta postala par, a tudi ta zveza se je, po njegovi zaslugi, končala v krvi.

Z njo je bil obseden

Suzana je po svojih besedah na celjskem okrožnem sodišču kmalu ugotovila, da je z njo obseden. "Rad bi bil z mano 24 ur na dan, zasledoval me je in občudoval. A to ni bilo normalno, plašilo me je. Ves čas je konzumiral tudi ogromne količine droge in bil večino časa pod njenim vplivom," je izpovedala lani. V kratkem času sta si izmenjala celo 1617 SMS-sporočil.

Da bi mu ubežala, se je večkrat preselila, a jo je vsakič našel, s sabo pa tudi potegnil v uživanje mamil, predvsem kokaina in heroina, "ves čas je imel denar, od kod, ne vem".

Nazadnje naj bi tudi on pristal, da bosta le prijatelja, in v petek, 7. januarja lani, ob treh zjutraj, sta se ob slovesu na hodniku večstanovanjske stavbe v Celju še objela. Takrat jo je, kot je sama povedala, zabodel, poškodoval ji je prsni koš, jetra in ledvico. Da je bilo njeno življenje ogroženo, je na sodišču potrdil tudi kirurg dr. Slaviša Mihaljević, ki jo je operiral: "Brez takojšnje operacije ne bi preživela."

Svet doživlja črno-belo

Izvedenka psihiatrične stroke Karin Sernec je pri Rajeviću ugotovila odvisnost od psihoaktivnih snovi ter diagnosticirala mešano, narcistično-disocialno osebnostno motnjo, svet doživlja izrazito črno-belo. Njegova zmožnost obvladovanja v kritičnem trenutku je bila zmanjšana, vendar ne bistveno.

Obtoženec je na prejšnji obravnavi sodnico Leonido Jager opozoril, da ji je pisal, kako je pripravljen priznati krivdo, a ne za poskus umora, za katerega je zagrožena najstrožja kazen, od 15 do 30 let zapora: "Suzano sem zabodel, nisem pa ji hotel vzeti življenja."

Ivan Rajević | Avtor: D. M. Ivan Rajević včeraj na celjskem sodišču D. M.
Najprej z nožem delal črtice

Zagovor naj bi podal ob koncu dokaznega postopka in včeraj smo ga dočakali. Bil je dolg in sodnica ga je prekinjala, saj so Rajevića med govorjenjem večkrat oblile solze.

"Tistega 6. januarja sem se s Suzano srečal, ko sem šel domov. Oba sva bila slabe volje, ker sva se razhajala. S taksijem sva se odpravila v Faraona, od tam pa v njeno stavbo, odločila sva se, da se v pritličju pogovoriva, ob tem sva uporabila prepovedane substance. Pribor zanje, folija in nož, je bil skrit tam. Debatirala sva kakšne tri ure in medtem sem z nožem delal črtice ter kadil heroin na foliji," je začel. "Situacija med nama je bila takrat komplicirana, ker sva imela oba veliko zamer, čeprav, ironično, brez realnega temelja. Jaz sem jo imel in jo imam še danes izredno rad. Najino obtoževanje drug drugega se je razvilo v spor, sledilo je obojestransko poniževanje, z njene strani še hujše. Ko sem hotel iti, je rekla, da sem 'pička, če grem'. Med kreganjem sem držal nož, zaradi delanja črtic, in v afektu sem storil, kar sem. To je bil trenutek, ko se nisem mogel obvladovati, in bilo je, kot bi nož sam poletel. Nastala je panika pri obeh. Suzana se je napotila nadstropje više, in ko je bila na polovici stopnic, sem pobegnil, ker sem bil v šoku, in sem vedel, da bo njena mama poklicala reševalce in policijo. Imam pa tako reakcijo, da zbežim, ko slišim policijo."

Sto življenj doživela skupaj

Rajević je nadaljeval, da je bil v času dogodka v hudi čustveni stiski, veliko vlogo so igrali njegova bolezenska odvisnost in tudi osebnostne lastnosti: "Sodni izvedenec je omenil vsak faktor posebej, ne pa morebitno kombinacijo vseh."

Dodal je še, da do usodnega dne do Suzane ni bil nikoli nasilen in da se jima je v letu in pol, kolikor sta bila skupaj, veliko dogajalo, "kot bi sto življenj doživela skupaj".

"Žal mi je, kar sem storil. Zavedam se, da če sodišče ne izkaže razumevanja in milosti za še eno priložnost, bo prizadetih več življenj. Ne morem pa priznati, da sem storil nekaj, česar nisem, in nikoli ne bi, ker si ne predstavljam življenja brez Suzane, ne glede na to, v kakšnih odnosih sva. Mislim, da je to potrdila sama, ko me je obiskala," je med drugim dejal Ivan Rajević.

Koliko razumevanja in milosti, sploh ob njegovem podobnem dejanju v ne tako daljni preteklosti, bo imel sodni senat, bo znano v torek, po zaključnih besedah tožilke Simone Kuzman Razgoršek in njegovega zagovornika, odvetnika Tomaža Kocijana.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Ender3 18:43 27.maj 2023.

    Realno, stanje afekta pod vplivom heroina bi morala biti dokaj opravičljiva okoliščina. Težko bi namreč razumev, da bi bila lahko oseba s takšnim poklicem v normalnih okoliščinah to sposobna narediti..

  • Željko 15:11 27.maj 2023.

    Ga boste pa ja spustili sej zobarjev nam le primanjkuje

  • Orto 10:40 27.maj 2023.

    Narcis na drogah, res zmagovalna kombinacija