Slovenija > Črna kronika
13113 ogledov

Zobozdravniku dolg zapor, plačal bo tudi visoko odškodnino

Zobozdravnik Profimedia Fotografija je simbolična.
Ivana Rajevića, zobozdravnika iz Laškega, so danes na okrožnem sodišču v Celju zaradi poskusa umora na partnerico Suzano M. obsodili na dolgoletno kazen, seči bo tudi moral globoko v žep.

Kot smo že poročali, je 38-letni Ivan Rajević, spoštovan zobozdravnik v rodnem Laškem, Velenju in Celju, že spomladi 2017 v bloku v knežjem mestu napadel soprogo, mamo njunih dveh otrok, s katero sta bila v ločitvenem postopku. Pred morda usodnimi vbodi jo je rešil eden od stanovalcev. Rajević je takrat priznal krivdo in odsedel štiri leta, že med prestajanjem kazni na Dobu pa navezal stike s Suzano M.

Zasledoval jo je in občudoval

Dva meseca po njegovem prihodu na prostost sta postala par, njun odnos pa ni bil zdrav. "Rad bi bil z mano 24 ur na dan, zasledoval me je in občudoval. A to ni bilo normalno, plašilo me je. Ves čas je konzumiral tudi ogromne količine droge in bil večino časa pod njenim vplivom," je Suzana M. na celjskem okrožnem sodišču povedala lani.

Ivan Rajević | Avtor: M. D. M. D.
Izvedenka psihiatrične stroke Karin Sernec je pri Rajeviću ugotovila odvisnost od psihoaktivnih snovi ter diagnosticirala mešano, narcistično-disocialno osebnostno motnjo, svet doživlja izrazito črno-belo. Njegova zmožnost obvladovanja v kritičnem trenutku je bila zmanjšana, vendar ne bistveno. Obtoženec je v dolgem zagovoru, med katerim so ga večkrat premagale solze, pojasnil, kako sta se s Suzano M. lanskega 6. januarja ob razhajanju pogovarjala na stopnišču njenega bloka, pri čemer sta uživala drogo.

Nož je bil za delanje črtic

"Situacija med nama je bila takrat komplicirana, ker sva imela oba veliko zamer, čeprav, ironično, brez realnega temelja. Jaz sem jo imel in jo imam še danes izredno rad. Najino obtoževanje drug drugega se je razvilo v spor, sledilo je obojestransko poniževanje, z njene strani še hujše. Ko sem hotel iti, je rekla, da sem 'pička, če grem'. Med kreganjem sem držal nož, zaradi delanja črtic, in v afektu sem storil, kar sem. To je bil trenutek, ko se nisem mogel obvladovati, in bilo je, kot bi nož sam poletel. Nastala je panika pri obeh. Suzana se je napotila nadstropje više, in ko je bila na polovici stopnic, sem pobegnil, ker sem bil v šoku, in sem vedel, da bo njena mama poklicala reševalce in policijo. Imam pa tako reakcijo, da zbežim, ko slišim policijo," je povedal med drugim.

Prosil je tudi za naslednjo priložnost: "Žal mi je, kar sem storil. Zavedam se, da če sodišče ne izkaže razumevanja in milosti za še eno priložnost, bo prizadetih več življenj. Ne morem pa priznati, da sem storil nekaj, česar nisem, in nikoli ne bi, ker si ne predstavljam življenja brez Suzane, ne glede na to, v kakšnih odnosih sva. Mislim, da je to potrdila sama, ko me je obiskala."

Rajević je bil sodnici Leonidi Jager sicer ves čas pripravljen priznati krivdo, a ne za poskus umora, za katerega je zagrožena kazen od 15 do 30 let zapora, ampak uboja, tam bi lahko dobil od pet do 15 let.

Njegov zagovornik, odvetnik Tomaž Kocjan, ni uspel s prekvalifikacijo obtožnice, in sodnica Jagrova je v odmeri kazni sledila predlogu tožilke Simone Kuzman Razgoršek. Rajevića je obsodila na 17 let zapora, že sam pa je obljubil, da bo poravnal 42.100 evrov odškodnine, ki jo zahteva Suzana M.


 

Komentarjev 6
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 05:15 20.junij 2023.

    Lep primer srečne družine, oče in mama težka narkomana, otroci pa njun omamljen produkt...

  • Kmodri 00:02 20.junij 2023.

    Ga bo Loredana zaposlil, da bo skrajšal vrste!

  • bobubob 22:50 19.junij 2023.

    Eh, samo to? Sem že pomislil, da zaradi 'strokovne napake' . To bi šele bila novica ! Da ne omenjam čudeža, če bi se slučajno zgodilo kako sojenje zaradi kovid terorizma. Doktorju ali pa politiku.